SKB: Yasalarınızı, ellerinizi bedenimizden çekin

Yazılı bir açıklama yapan SKB, şunları belirtti: “Kadınların uzun soluklu mücadeleleri sonucu kazandıkları haklar son aylarda saldırı altında. Kadına karşı şiddetin önlenmesi için devletlere yaptırım kararları niteliğindeki İstanbul Sözleşmesi’nden geri çekilmeyi tartışan Türkiye’den sonra Polonya’da da bu yönlü tartışmalar olmuştu. Kadınların mücadelesi sonucu şimdilik rafa kaldırılan geri çekilme tartışmalarından sonra Polonya’da kürtaj yasağı getirildi. Avrupa ülkelerinde sık sık çeşitli erkek egemen gerekçelerle gündemleştirilen kürtaj yasağı şimdi Polonya’da çıkartılan yasalarla uygulanmaya çalışılıyor.

Avrupa’nın en katı kürtaj uygulamalarından birine sahip olan Polonya’da uzun zamandır tartışma yaratan kürtaj yasası hakkında Anayasa Mahkemesi tartışmalı bir karara imza attı. Yüksek Mahkeme, kalıtım bozukluğu olan fetüsü aldırmanın yasak olduğuna karar verdi.

Alınan karar ile Polonya’da kürtaj neredeyse yasaklanmış oldu. Ülkede bundan böyle sadece ensest, tecavüz ve annenin sağlığı risk altındaysa kürtaja yasal olarak izin verilecek. Kadınların beden bütünlüğü ve karar hakkının tamamen kendisine ait olması gereken bir konuda, devletin karar verici olduğu bu uygulama insan haklarına aykırıdır. Kadın bedeninin erkek egemen devlet tarafından ihlalidir, istenmeyen gebeliklerin vebalinin kadının omuzlarına yıkılmasıdır. Kadın bedeninin metalaştırılması, doğurganlığının ona karşı bir savaş haline getirilerek yeni kadın katliamlarının bir de bu şekilde sürdürülmesidir. Zira merdiven altı, illegal kürtaj yollarının önünü açacak yasak kararı birçok kadının sağlıksız koşullar nedeniyle yaşamlarına neden olacaktır.

Kürtaj yasağı Polonya devletinin kadın haklarına yaptığı sürekli saldırıların bir devamıdır. Sıklıkla kadınların kazanılmış haklarına yönelik saldırılarla gündeme gelen Polonya’da şimdi kürtaj hakkı için sokaklar yeni mücadelelerle kuşatma altında. Polonyalı kadınlar kürtaj hakkının savunulması için gazlı, coplu polis saldırılarına, gözaltılara rağmen mücadele ediyorlar. Nasıl ki; 2016’da kürtajın tamamen yasaklanması gündeme geldiğinde, geniş çaplı protestolara ve kadın grevine gidildiyse, bugün de aynı şekilde sokaktaki kadın direnişi kazanacaktır.

Polonya’da direnen kadınların mücadele azmini selamlıyoruz! Haklarımızı kolay kazanmadık, kolaycada teslim etmeyeceğiz!”

 

 

 

EN SON EKLENENLER