AB ülkeleri sessizliği bozarak Macron’a destek çıktı

Avusturya, Almanya, Yunanistan, İtalya ve Hollanda, boykot çağrılarını kınayarak Fransa ile dayanışmalarını ifade etti.

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’ın “zihinsel sağlığını” hedef alan Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı sert sözlerle eleştirdi.

Kurz, Twitter üzerinde yaptığı açıklamada “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı Macron’a yönelik hakaretlerini kınıyorum. Bir kez daha Türkiye’nin Avrupa Birliği ve ortak değerlerimizden giderek uzaklaştığını gösteriyorlar. Fransa ile tam dayanışma içindeyiz” dedi.

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis de Twitter üzerinde, Macron ve Fransa’ya karşı hakaretlerin “kabul edilemez” olduğunu belirterek, “Dini nefreti teşvik ediyor ve barışçıl ortak yaşamı sabote ediyor” dedi ve Fransa ile tam dayanışmasını ifade etti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in sözcüsü, Erdoğan’ın Avrupa’daki Müslümanların durumunu İkinci Dünya Savaşı sırasındaki Avrupa Yahudilerine benzetmesine tepki gösterdi. Sözcü, “kabul edilemez” ve “karalayıcı” dedi.

İtalya da Fransa’nın yardımına koştu. Başbakan Guiseppe Conte, Twitter üzerinde Erdoğan’ın sözlerinin kabul edilemez odluğunu ifade ederek, “Macron ile tam dayanışma” ifade etti.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, benzer şekilde Erdoğan’ın sözlerinin “kabul edilemez” olduğunu belirterek, “Hollanda kararlı bir şekilde Fransa’nın yanında, AB’nin ortak değerlerini savunuyor. İfade özgürlüğü için, aşırılıkçılık ve radikalizme karşı” dedi.

EN SON EKLENENLER