Ermenek Madencileri: Sözler tutulmadı, yürüyüşe devam!

Maden işçileri kendilerine verilen sözlerin tutulmaması üzerine yürüyüşe devam kararı aldı. Önleri bir kez daha jandarma tarafından kesilen madenciler, yaptıkları açıklamayla haklarını alana kadar yürüyüşlerine devam edeceklerini belirtti

Karaman Ermenek ilçesinden ödenmeyen maaşları ve patronlar tarafından gasp edilen tazminat hakları için 57 gündür direnişte olan, 12 Ekim’de Ankara’ya yürüyüş başlatan maden işçilerinin önü yeniden jandarma tarafından kesildi. Bağımsız Maden İşçileri (Maden-İş) Sendikası öncülüğünde yürüyüş başlatan madencilerin önü daha önce de “Pandemi” gerekçesiyle Güneyyurt Beldesi Belediye Meydanı’nda kesilmişti.

Maden işçileri 21 Ekim’de AKP Karaman Milletvekili Selman Oğuzhan Eser’in Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ile görüşeceği sözünü üzerine, maden ocağındaki bekleyişlerini 26 Ekim gününe kadar sürdürme kararı almıştı. Görüşme olmaması üzerine verilen sürenin sona ermesiyle işçiler Güneyyurt Meydanı’nda yürüyüşlerini devam ettirmek için harekete geçti. İşçilerin önü kısa bir süre sonra yüzlerce jandarma tarafından “Pandemi” gerekçesiyle kesildi. Jandarmaya seslenen işçiler, “Madenlerde kaçak çalışanlar var, bizi engelleyeceğinize onları çalıştıranları engelleyin. Biz ölmek var dönmek yok dedik, son derece ciddiydik” dedi.

‘Ekmek kavgasındayız’

Sık sık, “Güneyyurt madencine sahip çık”, “Yolu aç jandarma geliyoruz Ankara”, “Onurlu direniş engellenemez”, “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganları atan madenciler yolda oturarak bekleyişe geçti. 2911 sayılı maddesinin kendilerine yürüyüş hakkı tanıdığını anımsatan Bağımsız Maden İş Sendikası başkanı Tahir Çetin, “Etrafa rahatsızlık verdiğimizi söylüyorlar ama burada bizden rahatsız olan yok. Biz bu yolda devam edeceğiz bu yoldan dönüşümüz yok. Devlet tek bir adama söz geçiremiyor. Bugün bu zulüm bitsin. Bizim sadece ekmek sorunumuz var. Bu yol ekmek yoludur” diye konuştu.

‘Önümüzü keseceğinize, haklarımızı yiyenlerin peşinden gidin’

İşçilerden Abdullah Büber engellemeye tepki göstererek, “Önümüzü keseceğinize, haklarımızı yiyenlerin peşinden gidin. Bizi Ankara’ya görüşmeye çağırıyorlar ama ‘yetkisi’ olmayan biriyle görüştürüyorlar. Ankara’ya yürümemize mani olamazsınız. Ya önümüzü açın ya da hepimizi gözaltına alın bunun başka yolu yok. Bugün burada bu mesele hal olacak. Çalmadığımız kapı kalmadı, artık yeter. Her gün bugün son dediler 60 gün oldu. Söz veriyorlar sözlerinde durmuyorlar. Anayasayı ihlal eden biz değiliz, onlar” dedi.

Madencilerin jandarma barikatı önünde bekleyişi devam ediyor.

HABER MERKEZİ

EN SON EKLENENLER