Kuş cennetiydi, otlak alana dönüştü

Kars’ın Arpaçay ilçesinde birçok kuş türüne ev sahipliği yapan Kuyucuk Gölü, tamamen kurudu

Kars’ta bölgenin ilk korumaya alınan sulak alanı, Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ve ilk Avrupa Seçkin Turizm Cenneti olan Kuyucuk Gölü kurudu. 230’un üzerinde kuş türünün tespit edildiği göl, her yıl Ekim ayının sonu ile Kasım ayının ilk haftasında yaklaşık 40 bin göçmen kuşu ağırlıyordu. İçerik Yok

1997 yılında 13 metre derinlikte olan gölün su seviyesi yanlış kullanım nedeniyle sürekli düştü. Bir yandan köylerin içme suyu, diğer yandan hayvanlar için yapılan göletler, göl suyunu olumsuz etkiledi.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre en son 2014 yılında kuruma noktasına gelen gölün su akışı, çevresinde yapılan gölet ve barajlar nedeniyle tamamen durdu. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nün görevlendirdiği Erzurum DSİ 8’inci Bölge Müdürlüğü sondaj ekibince, göl yakınında belirlenen mevkide 12 Eylül 2019 tarihinde su sondajı çalışmalarına başlandı.

18 gün süren sondaj çalışmalarında beslendiği yer altı suları tekrar pompa yardımıyla göle verilmeye başlandı. Uzmanların “kalıcı olmadığı” uyarılarına rağmen devam edilen sondaj çalışmaları başarılı olmadığı gibi gölü de kurumaktan kurtaramadı.

KARS

EN SON EKLENENLER