KDP’den tehlikeli adım

KDP’nin Dosteka, Gîsê, Asuri köyü gibi bazı hassas bölgelere yaptığı güç yığınağı Federe Kürdistan Bölgesi’nde gerginliğe yol açtı. Gazetemize bilgi veren kaynaklar, bir çatışmadan endişe duyduklarını vurguladılar

Hüseyin Kalkan/İstanbul

Kürt güçleri arasında gerginliğin sürdüğü Federe Kürdistan Bölgesi’nde tansiyonu yükselten gelişmeler yaşanıyor. Mesrûr Barzani’ye bağlı gücün Melkê, Dosteka, Gîsê, Dînartê, Mezrînganê, Navxoş, Difrî, Mamişmiş bölgeleriyle Asuri köyüne plakasız askeri ve özel sivil araçlarla ağır silahlar sevk etmesi çatışmalar mı yaşanacak endişesine neden oldu.

KDP bir süredir PKK denetiminde bulunan Garê bölgesine askeri güç sevkiyatı yapıyor. Basına yansıyanlara göre; Mesrûr Barzani’ye direkt bağlı olan ve “özel kuvvetler” olarak bilenen Leşkerê Gulan güçleri, 14 Ekim’den itibaren Spilka köyü mıntıkasından Barzan mıntıkasına kadar olan bölgeye yerleşmeye başladı. Fırat Haber Ajansı’nın (ANF) haberine göre bu bölgede bulunan Xalan köyü köprüsü ve diğer geçiş bölgeleri tutuldu. 23 Ekim’de ise Akrê’ye bağlı Dînartê kasabasına sevkiyat başladı. Melkê, Dosteka, Gîsê, Dînartê, Mezrînganê, Navxoş, Difrî, Mamişmiş bölgeleri ile Asuri köyüne plakasız askeri ve özel sivil araçlarla ağır silahlar sevk edildi. Rawan İdris Barzani yönetiminde olduğu söylenen Zerevani Komando güçleri de Dinarte nahiyesine getirildi. 24 Ekim sabahı Duvriye köyünden Gise köyüne gelerek Qulingeh Tepesi olarak bilinen mevkide üs yapımına başlandı.

‘Resmi pêşmerge değil’

Bölgede bulunan gazeteci Seyit Evran, bu güçlerin Peşmerge Bakanlığı’na bağı peşmergeler olmadığını, daha çok KDP’nın özel kuvvetleri ve KDP tarafından eğitilen Roj Peşmergeleri’nden oluştuğunu söylüyor. Evran’a göre Roj Peşmergeleri KDP’nin Rojava’da devşirdiği ve Şengal dahil çeşitli bölgelerde kullandığı güçler. Evran, diğer pêşmergeler, PKK bölgelerine gitmek istemediği için KDP’ye direkt bağlı olan özel kuvvetlerin sevk edildiğini belirtiyor. Evran, KDP’nin Zînê Wertê’den itibaren sevkiyat ve tahkimat yaptığı bölgelerin, Türkiye ile olası bir ortak hareket için stratejik önemi olan bölgeler olduğunu ve KDP’nin son sevkiyatıyla Garê ile Metina arasındaki bağlantıyı koparmaya çalıştığını söylüyor.

Süleymanye’de bulunan gazetemizin yazarlarından Necmettin Salaz ise, “Bu sevkiyat şimdiye kadar gördüğüm en büyük sevkiyat. Yirmiye yakın tırı ben kendi gözlerimle gördüm. Bu araçlara zırhlı askeri araçlar yüklü olarak Gere bölgesine sevk edildiler” diyor.

Salaz da sevk edilen kuvvetlerin resmi peşmergeler olmadığını söylüyor: “Bunlar Roj Peşmergeleri olarak adlandırılan ve KDP tarafında eğitilen ve donatılan kuvvetler. Bir kısmı da KDP’ye bağlı özel kuvvetler. Aldığımız bilgilere göre peşmerge Kürtler arası çatışmadan yana olmadığı için bölgeye gönderilmiyor ya da gitmiyor. Bu kadar büyük güç sevkiyatına bakıldığında bir çatışma kaçınılmaz görünüyor. Kürtler arası bu kadar büyük bir çatışma önemli zararlar verecektir.”

‘Kaçınılmazı Barzani önleyebilir’

Gazeteci Evran, ABD etkisine dikkat çekiyor: “Medya alanları kuşatılmak isteniyor. Bu ABD’nin yürürlüğe koyduğu İran’ı kuşatma planını bir parçası. KDP büyük bir askeri sevkiyatta bulunuyor. Buna bakarak bir çatışmanın kaçınılmaz olduğunu söyleyebiliriz. Küçük çaplı bir çatışma meydana geldi. Mevzi kazmak için bölgeye sevk edilen bazı zırhlı araçları gerilla güçleri engelledi. KDP güçleri ise çevreye ateş ederek bölgeden çekilmişler. Mevzi kazmalarına izin verilmemiş.” Evran, KDP Lideri Mesud Barzani devreye girerse çatışmalara engel olabileceğini söylüyor. Evran, KDP’nin kuşatmasının kardeşlikle bağdaştırılacak yönü olmadığını ekliyor. Endişe verici gelişmelere tanıklık edebileceğimizi belirten Salaz, bölgedeki aklıselim siyasetçilerin çatışmanın Kürt düşmanlarının ekmeğine yağ süreceğini düşündüklerini söylüyor.

EN SON EKLENENLER