Cinsel istismar suçları 10 kat arttı

Av. Çerçioğlu, cinsel istismar suçlarında 10 kat artış olmasında cezasızlığın etkili olduğunu belirterek İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması gerektiğini vurguladı

Çocuklara yönelik taciz ve tecavüz suçları 2006-2019 yılları arasında 10 kat arttı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun 23 Nisan 2020 tarihli “Çocuk Yaşam Hakkı İhlali” raporuna göre; bu suçlarda 2006 yılında 2 bin 337 karar verilirken, geçen 14 yılda bu sayı 21 bin 518’i geçti. Geçtiğimiz günlerde ise Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 17. Ceza Dairesi’nde görülen davada mahkeme, “çocuğun bekâreti bozulmadığı” gerekçesiyle Şükrü Yılmaz hakkında verilen 30 yıl hapis cezası kararını bozarak beraat ettirdi.

Mezopotamya Ajansı’ndan Eylem Akdağ’ın haberine göre; Ankara Barosu Gelincik Merkezi Başkan Yardımcısı Avukat Feyza Çerçioğlu, cinsel istismar suçlarında örnek teşkil edecek gerekçelendirmelerin yapılmamasına değinerek İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasını istedi.

‘Cezasızlık olmamalı’

Zanlı Şükrü Yılmaz hakkında verilen karara tepki gösteren Çerçioğlu, “Orta da suç vasfı var ve bir istismar söz konusu. Hâkimlerin bu durumda cinsel ilişki boyutunun olmamasına dayanak gösterip de değerlendirmesi doğru değil. Çünkü bu sefer diğer olaylara örnek teşkil edecek. Ceza kanununda bu suçun hem taciz olarak hem de istismar olarak cezası var. Cezasızlık durumu olmamalı” dedi.

Vakaların azalması için 6284 sayılı kanunun ve İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması gerektiğini belirten Çerçioğlu, “İstanbul Sözleşmesi’nin mahkemeler nezdinde devreye girmesi bu tür vakaları azalacaktır” diye konuştu.

ANKARA

EN SON EKLENENLER