Erdoğan ile Trump arasında Halkbank trafiği

Amerikan New York Times (NYT) gazetesi, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üst düzey yetkililer ve lobi kuruluşları aracılığıyla Halkbank davası sürecine etki etme girişimleriyle ilgili ayrıntılı bir haber yayımladı.

Gazetenin konuyu yakından bildiğini belirttiği 20’nin üstünde Türk ve Amerikalı eski hükümet yetkilisi, lobici ve avukatlarla yapılan mülakatlara dayandırdığı haberde tüm dava sürecinin Erdoğan ile Trump arasındaki ilişkiler çerçevesinde şekillendiği ve Washington’da bu durumun büyük rahatsızlık yarattığına yer verildi.

Haberde Erdoğan’ın ABD Başkanı Donald Trump’a 2018 yılı Kasım ve Aralık aylarındaki çeşitli görüşmelerde “Halkbank meselesini çözmesi için” sürekli baskı yaptığı belirtilerek ardından gelen süreçte dönemin adalet bakanları Matthew G. Whitaker ve William P.Barr’ın davaya bakan New York Güney Bölgesi Federal Başsavcısı Geoffrey S. Berman’ı engelleme girişimlerinde bulundukları kaydediliyor.

Haberde dönemin Adalet Bakanı William P. Barr’ın davaya bakan New York Güney Bölgesi Federal Başsavcısı Geoffrey S. Berman’a Halkbank’ın para cezası ödemesi ve hata yaptığını kabul etmesi karşılığında davanın düşürülmesi için baskı yaptığı, ancak Berman’ın böyle anlaşmayı kabul etmediği belirtiliyor.

“Trump Türkiye’de 2,6 milyon dolar kazandı”

NYT, Trump’ın şirketinin Türkiye’deki faaliyetlerinden vergi kayıtlarına göre 2015-2018 yılları arasında en az 2 milyon 600 bin dolar net kazanç elde ettiğine dikkat çekerek Trump’ın Halkbank davası ve Fethullah Gülen’in iadesi talepleri karşısında sergilediği “yanlı” tutumun dönemin üst düzey yetkilileri arasında bile rahatsızlık yarattığını iddia etti.

Trump’ın Halkbank davasında düğmeye ancak Trump ile Erdoğan arasında Suriye’deki Barış Pınarı Harekatı konusunda yaşanan kriz sonrasında bastığı belirtilerek yine de başka bireylerin davaya dahil edilmediğine dikkat çekildi.

Türkiye’nin ABD’de nüfuz etme çabalarının Trump’ın başkanlığa seçilmesi öncesinde başladığına dikkat çeken NYT, bu amaçla aralarında New York’un eski belediye başkanı Rudolph W. Giuliani, Trump’ın eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael T.Flynn ve Trump’ın seçim kampanyası için para toplayan lobici Brian D.Ballard gibi isimlerin de bulunduğu çeşitli kişilerle birlikte çalışıldığını ifade etti.

“Halkbank davası Biden ile görüşmelerde de gündemdeydi”

2016 yılı Ağustos ayında dönemin başkan yardımcısı Joe Biden’ın Türkiye’ye yaptığı günübirlik ziyarette Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın özel görüşmek için kendisini bir ağacın altına çektiği, Halkbank soruşturmasının Fethullah Gülen tarafından kurulan büyük bir komplo olduğunu söylediği, ayrıca o dönem Halkbank davasına bakan savcı Preet Bharara’nın görevden alınmasını istediği belirtiliyor. Ziyaret sırasında Biden’a eşlik eden bir Amerikalı yetkiliye dayandırılan bilgide Erdoğan’ın ayrıca Rıza Zarrab’ın Manhattan’daki davasına bakan yargıcın görev yerinin değiştirilmesi, Zarrab’ın salınarak Türkiye’ye dönmesine izin verilmesini istediği belirtildi. Erdoğan’ın “ABD gerçekten ilişkileri onarmak istiyorsa davanın düşürülmesi gerek” dediği de aktarıldı.

EN SON EKLENENLER