‘Eşit yurttaşlığın olmadığı yerde ayrışma vardır’

Alevilerin, Danıştay ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AHİM) kararlarına rağmen kaldırılmayan zorunlu din derslerine karşı tepkileri sürüyor. Avukat Cafer Koluman, “ Yıllardır eşit yurttaşlık talebinde bulunuyoruz. Barış içerisinde yaşayarak insanların kendi kimliği adına yasal bir teminat oluşması için bunu talep ediyoruz. ” dedi.

Zorunlu din derslerinin kaldırılması için yıllardır mücadele eden Alevi kurumları AİHM kararlarını uygulanmasını bekliyor.

Avukat Cafer Koluman, eşit yurttaşlığın çok anlamlı bir kavram olduğunu söyleyerek “Neden eşit yurttaşlık talebinde bulunuyoruz az önce saydığım unsurları bertaraf edip barış içerisinde bir arada insanların kendi kimliği adına yasal bir teminat oluşması için bunu talep ediyoruz. Aleviler yıllardır eşit yurttaş şeklinde yaşamadıkları için bu konuda çok mücadele vermişlerdir. Yıllardır sloganımızdır eşit yurttaşlık hakkımızı istiyoruz” dedi.

“ALEVİLER SİSTEMATİK POLİTİKALAR SONUCU YOK SAYLDI”

Koluman, sözlerine şöyle devam etti:

“Alevilik haktır ama Alevice yaşayamama gibi bir sorun vardır. Nasıl yaşanır öncelikle Alevilerin kimliğini, inancını tanımak lazım. Devletin yapması gereken bir kişi nasıl yaşamak istiyorsa onu hukuki teminat altına almalıdır. Yoksa asimilasyon politikası uygulayarak yok saymak değildir ama maalesef cumhuriyetin kurulduğu günden beri Aleviler sistematik politikalar sonucu yok sayıldı. Katliamlara maruz kaldı, ibadethaneleri tanınmıyor ve bu da yetmezmiş gibi bir işkenceye dönüşen 12 Eylül anayasasından sonra zorunlu din dersi uygulaması en çokta aleviler açısından asimilasyon politikasına hizmet eden siyasi bir yaklaşımla karşı karşıya kaldı.”

“ZORUNLU DİN DERSİ ALEVİLER İÇİN BİR AYRIMCILIKTIR”

Alevi kurumları olarak temel taleplerinin Alevi çocukları için işkence haline dönüşen zorunlu din dersi uygulamasına derhal son verilmesi olduğunu vurgulayan Koluman, şunları söyledi:

“En son 2007 yılında AİHM verilen kararlar var. Zorunlu din dersi Aleviler için bir ayrımcılıktır. Ayrımcılık yasağı ihlal edildiğinden dolayı Türkiye’ye uyarı vermesine rağmen herhangi bir müfredat değişikliğine gidilmedi. Bu eğitim sistemi kime hizmet ediyor diye soracak olursak Türkiye’nin %90’nına hizmet etmeyen bir eğitim sistemiyle karşı karşıya olduğumuzu, bunun ciddi bir tehlike olduğunu ve bu tehlikenin bertaraf edilmesi hususunda farklı kesimlerin güç birliğiyle hareket etmesi gerektiğini belirtmek istiyorum. Bu eğitim sistemi sadece Alevilerin sorunu değil evet en çok aleviler mağdur ediliyor ama eğitim sistemi yüzünden asimilasyona uğrayan birçok kesimi rahatsız eden uygulama var. Eğitim sistemini değiştirilmesi adına eşit yurttaşlık adına mağdur olan tüm kesimlerin bir platformda ortaklaşmadan başka ve çözüm arayışı bulmak dışında bir çareleri yoktur” dedi.

PİRHA/DİYARBAKIR

 

EN SON EKLENENLER