Dersim Katliamı’na tanıklık eden Axçê Nine Hakk’a yürüdü

PİRHA – Dersim Katliamı’nın yaşayan son tanıklarından biri olan Axçê Nine (Emine Küllahçı), Dersim’de Hakk’a yürüdü. Axçê Nine bugün yakınları ve sevenleri tarafından toprağa sırlandı.

Dersim Katliamı’nın yaşayan son tanıklarından biri olan Axçê Nine (Emine Küllahçı), Dersim’de Hakk’a yürüdü. Katliama tanıklık eden, gözlerini Dersim’in Teşnige (Kocakoç) köyünde yuman Axçê Nine bugün yakınları ve sevenleri tarafından toprağa sırlandı.

Dersim Katliamı sürecinde doğduğu köy Xecîriya’da (Gülveç) 6-7 yaşlarında olduğunu söyleyen Axçê Nine, yaşadıklarını TV10’a anlatmıştı.

Terteleye tanıklık eden Axçê Nine, “Her şeyi hatırlıyorum, Demenan ve Haydaran aşiretlerini toplayıp bizim köye getirdiler. Bir talimat geldi dediler. Alan aşiretini ayırın dediler. Bizi onlardan ayırdılar. OnlarI, Çıxur köyünden Alan aşiretine ait üç aileyi ekleyip Kertê Mazgiri mıntıkasına götürdüler. Ve Qirxlerû (Kırklar) ziyaretinin orada hepsini katlettiler” demişti.

“Demenan ve Haydaran aşiretine ait çok kalabalık bir kitleyi katlettiler, çocukların çığlıkları hala kulağımda” ifadelerini tekrar tekrar vurgulayan Axçê Nine, “Dayımı da götürüp öldürdüler, çünkü o da Demenanlıydı” diyerek tarihe bir kez daha not düşmüştü.

Yaşadığı ağır, acılı süreci ömrü boyunca bedeniyle-ruhuyla özellikle de gözleriyle gezdiren Axçê Nine, taşıdığı ağır yükü bugün Dersim topraklarına bıraktı.

PİRHA/DERSİM

EN SON EKLENENLER