BM uyardı: Yemen halkına sırtınızı dönmeyin 

Birleşmiş Milletler (BM) ile yine BM’ye bağlı Dünya Gıda Programı (WFP) yetkilileri, Yemen’deki açlık krizinin giderek derinleştiği uyarısında bulundular. 

New York’taki BM Güvenlik Konseyi (BMGK) toplantısında konuşan WFP Genel Direktörü David Beasley, “Yemen’de kıtlık kapıda” diyerek, yaklaşan tehlikeye işaret etti. Beasley, “Alarm lambaları yanıyor ve bu lambalar sarı değil, kırmızı” diye uyardı. 

“YEMEN HALKINA SIRTINIZI DÖNMEYİN”

WFP ve diğer kuruluşlar olarak Yemen’deki açlık krizinin büyük bir faciaya dönüşmemesi için çabaladıklarını kaydeden Beasley, “Kıtlığı engellemek için 2021 yılında 2,6 milyar dolara ihtiyacımız var” diye konuştu.

BMGK’nin Yemen halkına umut olmasını isteyen Beasley, “Onlara sırtınızı dönmeyin; çok geç olmadan çalan alarmı duyun” diye vurguladı. 

BM’nin insani yardımlardan sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock ise, Yemen’de 2 yıl önce bir başka kıtlık tehlikesinin büyük çabalarla atlatıldığını hatırlattı.

Yemen’deki halkın ‘aç değil, açlığa mahkûm edildiğini’ vurgulayan Lowcock, bunun engellenmesi için daha fazla çabaya ihtiyaç olduğunun altını çizdi. 

BARIŞ KONUSUNDA İLERLEME YOK 

BMGK toplantısına bağlanan bir diğer isim olan BM yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths ise, insani krize neden olan iç savaşın sonlandırılması noktasında ilerleme sağlanamadığını söyledi.

İç savaşta bir siyasi çözüm ve savaşın durdurulması konusundaki zorluklara dikkat çeken Griffiths, Hudeyda açıklarındaki Safer petrol tesislerinin tamiratı için dahi Husilerden izin alamadıklarını savundu. Grifffiths, aksi halde petrol sızmasının büyük bir kirliliğe neden olacağı uyarısında bulundu. 

Yemen’deki iç savaş 2015 yılından bu yana on binlerce kişinin yaşamına mal oldu. Daha önce yayınlanan bir WFP araştırmasında, ekonomisi çöken ülkede 30 milyonluk nüfustan en az 17 milyonunun ağır açlık tehlikesi içinde olduğu gerçeğine dikkat çekilmişti.  

 

EN SON EKLENENLER