Libyalı taraflar yol haritasında anlaştı, seçimler yapılacak

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından başkent Tunus’ta yürütülen müzakerelere Libya’daki iç savaşın taraflarını temsilen 75 delege katılıyor.

BM Libya Özel Temsilcisi Stephanie Williams, tarafların bir geçiş dönemi ve sonrasında ‘özgür, adil, kapsamlı ve güvenilir’ seçimler için yol haritasında uzlaştıklarını duyurdu.

Bu seçimlerin hem cumhurbaşkanlığı hem de parlamento için olacağını kaydeden Williams, seçimlerin en geç 18 ay içinde yapılmasının kararlaştırıldığını belirtti.

Williams, Tunus’taki müzakerelerin Libya’daki iç savaşın tümüyle sonlandırılması için çok önemli bir fırsat olduğunu yineledi.

Tunus’taki müzakerelere Trablus ile Tobruk merkezli iki ayrı siyasi ve askeri gücün temsilcileri katılıyor.

Perşembe günü temsilcilerin birleşik bir hükümet kurma üzerinde durması bekleniyor. Yeni hükümetin seçim hazırlıklarını gözetmesi gerekiyor.

Aynı gün, iki taraf arasında kurulan ortak askeri komisyon Syrte kentinde bir araya gelerek, mevcut ateşkesi ilerletmeye ve her iki gücün cephe hatlarından çekilmesi için önerileri kabul etmesi gerekiyor.

Bu müzakereler, Ekim ayında Cenevre’de sürekli ateşkes konusunda yapılan anlaşmanın devamı niteliğinde.

2011’de Muammer Kaddafi rejiminin kanlı bir şekilde devrilmesinden bu yana Libya kaos içerisinde bulunuyor.

Mevcut durumda ülke iki güç arasında bölünmüş durumda. Bir yanda Trablus merkezli, Türkiye ve Katar destekli Ulusal Birlik Hükümeti (GNA), diğer yanda özellikle Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Rusya tarafından desteklenen ülkenin doğusunu merkez edinen Mareşal Halife Haftar güçleri var.

Türk devleti Müslüman Kardeşler ağırlıktaki Trablus hükümetine doğrudan destek vererek, BM silah ambargosunu açık bir şekilde ihlal ediyor.

EN SON EKLENENLER