Fransa’dan sonra Almanya: Yasaklama için harekete geçildi

Almanya’da muhalefet partilerinin ‘Ülkücü Hareket’in yasaklanması talebine koalisyon ortaklarından da destek geldi. Yasaklanma teklifinin Perşembe günü Federal Meclis’e sunulacağı belirtildi

Avrupa’da “Ülkücü Hareket”in yasaklanması konusundaki tartışmalar büyüyor. Fransa’da ay başında hükümetin yasakladığı ülkücülerin Almanya’da da yasaklanması için muhalefetteki Yeşiller ve Sol Parti bir girişim başlatmış, ayrıca hükümet ortağı partilerle de konuyla ilgili temasa geçmişlerdi.

DW Türkçe’nin haberine göre şimdi ise Alman hükümetinin ortakları Hristiyan Birlik partileri ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) de olası bir yasak kararının, Federal İçişleri Bakanlığı tarafından incelenmesi için kendi teklifini hazırladıkları bildirildi. DW Türkçe’nin ulaştığı Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) kaynakları, ülkücülerin Almanya’da yasaklanması teklifini önümüzdeki hafta Perşembe günü Federal Meclis’e sunacaklarını aktardı.

CDU ile Hristiyan Sosyal Birlik’ten (CSU) oluşan Hristiyan Birlik Federal Meclis Grubu’nun, koalisyon ortağı SPD ile ortak bir teklif üzerinde istişare ettiği ifade ediliyor.

‘Tehdit teşkil ediyor’

CDU Federal Meclis İçişleri Komisyonu üyesi Christoph de Vries, DW Türkçe’ye verdiği demeçte, ülkücülerin Almanya’daki en büyük aşırı sağcı hareket olduğunu söyledi. Almanya’da iç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın (BfV) ülkücüleri ve faaliyetlerini yıllardır izlediğine dikkat çeken Vries, “Ülkücülerin savunduğu, Türk ulusunun üstünlüğünü iddia eden, aynı zamanda Kürtler veya Ermeniler gibi Türk olmayan diğer bütün etnik gruplara yönelik kışkırtma ile görünür olan söz konusu ultra milliyetçi düşünce, insanları aşağılıyor. Bu, Almanya’daki özgür ve demokratik düzen için tehdit teşkil ediyor” şeklinde konuştu.

Ülkücülere yönelik bir yasağın uzun süre önce alınması gerektiğini de söyleyen Vries, ülkücülerin savunduğu söz konusu görüşleri savunanların “Almanya’daki özgürlükçü toplumsal yapının düşmanı” olduğunu ifade etti. Christoph de Vries, “Türk aşırı sağcıları, Alman aşırı sağcılardan daha iyi değil. Bu nedenle her iki gruba da aynı muameleyi yapmak gerekli” diye devam etti.

Somut kuruluşları hedef alacak

Almanya’da gündemde olan ülkücülere yönelik olası yasağın, Fransa’dakinden farklı olarak somut dernek ve kuruluşları kapsaması hedefleniyor. Almanya’da yasak kararını Federal İçişleri Bakanlığı veriyor. Dolayısıyla da partilerin hazırladığı söz konusu yasak teklifi veya teklifleri Federal İçişleri Bakanlığı tarafından değerlendiriliyor.

Ülkücülerin yasaklanmasını iki yıldır talep eden CDU’lu vekil Vries, derneklere ilişkin yasağın “demokrasinin gerçek araçlarından biri” olduğunu savunarak Dernekler Kanunu’nun 9’ncu paragrafında düzenlendiğine dikkat çekti. CDU’lu iç politika uzmanı de Vries, “Bir derneğin hedefleri veya faaliyetleri ceza yasasını ihlal ediyor ya da anayasal düzene veya kamu düzenine aykırılık teşkil ediyorsa yasaklanabilir“ diye konuştu.

Koalisyon ortağı SPD de bir yasağın mümkün olup olmadığının gözden geçirilmesini ve konunun Federal Meclis’te ele alınmasını olumlu olarak değerlendirdi.

BERLİN

 

EN SON EKLENENLER