İngiliz vekiller Türkiye’nin suçlarını belgeliyor

Bir grup İngiliz milletvekili, Türkiye’nin işlediği savaş suçlarını belgeleyerek, İngiliz parlamentosunda deşifre etmek üzere çalışma yürütüyor.

 

EREM KANSOY/LONDRA

İngiltere Parlamentosu Kürdistan, Suriye ve Türkiye Tüm Partiler Grubu (APPG) Türk devletinin Kürtlere yönelik savaş suçu, baskı ve saldırılarına ilişkin bir soruşturma başlattı. Türk devletinin suçlarını belgeleyecek APPG, hazırlayacağı raporu meclis gündemine taşıyacak. Amaç hem Türk devletini uluslararası kamuoyunda teşhir etmek hem de İngiltere hükümetini sorumluluğa davet etmek.

İngiltere’de APPG Grup Başkanı Milletvekili Lloyd Russel Moyle öncülüğünde Türkiye’ye yönelik soruşturma başlatıldı. Türkiye’de Kürtler özellikle de siyasetçiler üzerinde artan baskılar APPG’yi harekete geçirdi. Grup içerisindeki vekiller Türkiye’nin baskılara ilişkin başlattığı soruşturma kapsamında 11 Aralık tarihine kadar bilgi ve belgeleri toparlayacak. Hazırlanacak detaylı rapor parlamento gündemine getirilecek ve İngiltere hükümetine sorumlulukları hatırlatılacak.

İşçi ve Muhafazakar parti birlikte

İngiliz İşçi Partili Milletvekili Lloyd Russel Moyle’nin öncülüğündeki soruşturma ekibinde Muhafazakâr Parti milletvekilleri Alexander Stafford ve Crispin Blunt da yer alıyor. Soruşturma kapsamında Türkiye’de Kürt halkı ve siyasetçilerine yönelik baskıya ilişkin belge ve kanıtları toplamaya başlayan vekiller, bu konuda destek bekliyor.

Gerek bireyler gerekse kurum ve kuruluşlar İngiliz Parlamentosu’na sunmak istedikleri kanıt ve delilleri “kurdish.inquiry@russell-moyle.co.uk” e-mail adresine 11 Aralık tarihinden önce ulaştırmaları gerekiyor. Bu şekilde, STÖ’ler, belediyeler, gazeteciler vs. soruşturmaya dahil edilmeye çalışılacak.

 

Erdoğan’dan çok rahatsızız

APPG Grubu Başkanı Milletvekili Lloyd Russel Moyle 9 Kasım’da başlattıkları soruşturma süreciyle ilgili gazetemize yaptığı açıklamada neden böylesi bir soruşturma başlattıklarını şöyle özetledi: “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Covid-19 ve sonuçlarının arkasına saklanarak, demokratik bir şekilde seçilmiş Kürt siyasetçileri ve liderlerini görevinden alması, tutuklaması beni ve İngiliz Parlamentosu’nda bu konuyu grubumuza taşıyıp soruşturma başlatılmasını isteyen onlarca milletvekilini çok rahatsız etti. Başlattığımız soruşturmanın amacı, Türkiye’de olup bitenlere ışık tutmak ve Birleşik Krallık hükümetinin bölgede barış ve istikrarı nasıl teşvik edebileceğine dair öneriler sunabilmektir.”

Sessiz kalmamız imkansız

Türkiye’de yaşananları hatırlatan Moyle, “Türkiye’de demokrasi tehlike altında. Dünyadaki en fazla tutuklu gazeteci şu anda Türkiye’de ve demokratik bir şekilde seçilmiş Kürt temsilciler de çok büyük bir baskı altında. Parlamento grubu olarak bu konuları kapsayan ve gün ışığına çıkaracak bir soruşturma yürüteceğiz” diye konuştu.

Parlamentoda Türkiye oturumu

Türkiye’deki gidişatın endişe verici olduğunu kaydeden Moyle, soruşturmanın parlamentodaki tüm partiler tarafından gerçekleştirildiğinin altını çizerek, “Birçok komisyon üyesi ve birçok İşçi Partili milletvekili destekçimiz. Britanya’da birçok Muhafazakar Türkiye’de yaşananlara tepki gösteriyor. Türkiye’de yaşananlar karşıt iki partinin ortak çalışma yürüttüğü çok önemli bir nokta olmuştur” diye konuştu. Öncelikle bir çağırı yayınladıklarını ve herkesimden insanın kendilerine ulaşabileceği elektronik posta adresini yaymaya çalıştıklarını belirten Moyle, “Mağdur olan tüm çevrelerden bilgi ve belgelerini bize ulaştırmalarını istiyoruz. Önümüzde sadece birkaç hafta var ve toplayacağımız kanıtların ardından bir rapor hazırlayacağız. Raporun dinlenmesi için Mart ayında parlamentoda bir oturum gerçekleştireceğiz” bilgisini paylaştı. Oturumda mağdurların dinlenmesi de planlanıyor.

Kürtlerin sesini duyurmak istiyoruz

Muhafazakar Partili Milletvekili Alexander Stafford ise, “Kürt halkının tüm dünya ve Türkiye’de saygı duyulması gereken çok zengin ve önemli bir tarihi var. Türkiye’de yaşananlar endişe verici. Umarım bu soruşturmayla Kürt halkının sesini biraz da olsa duyurmayı başarabiliriz” dedi.

Demokrasiye sırt döndü

APPG üyesi Muhafazakâr Partili Milletvekili Crispin Blunt ise yakın zamanda Dışişleri Bakanlığı Yüksek Komitesi Başkanıydı. Aynı zamanda Kuzey-Doğu Suriye’yi ziyaret ederek oradaki gelişmeleri yerinde gözlemleyen Blunt, “Birleşik Krallık ve Britanya Parlamentosu, dünyanın heryerinde demokrasinin işlemesi için rolünü oynamalıdır. Türkiye’deki tutuklanan gazetecilerin dahi sayısına baktığınızda durumun ne kadar ciddi olduğunu görebilirsiniz” diye konuştu.

Savaş suçları deşifre olacak

Britanya Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Elif Sarıcan ise soruşturmayı memnuniyetle karşıladıklarını belirterek şöyle konuştu: “Yüzyıllardır devam eden ve Erdoğan hükümetiyle giderek derinleşen Kürt halkına yönelik baskı ve saldırıların İngiliz parlamentosunda deşifre edilmesi adına ciddi bir adımdır. Özellikle parlamentodaki iki karşıt partinin bu konuda hem fikir olması ve birlikte adım atmaları büyük önem taşımaktadır. Erdoğan kontrolünde son 10 yılı aşkındır Kürt halkı üzerine yapılan savaş suçları ve hukuksuzluklarında deşifre olacağı bu soruşturma hepimiz için adalet ve eşitlik açısından hayati önem taşımaktadır.”

EN SON EKLENENLER