Mülteciler için Van Gölü’ne karanfil bırakılması yasak!

Mülteci ölümlerine dikkat çekmek amacıyla Van Gölü’ne karanfil bırakmak isteyen Mültecilerle Dayanışma Ağı üyeleri, valiliğin aldığı yasak kararı gerekçesiyle engellendi

Mültecilerle Dayanışma Ağı, Van’daki temaslarının 3’üncü gününde siyasi parti temsilcileri, gazeteciler ve kurum temsilcileriyle kahvaltıda bir araya geldi. Ağ, daha sonra kurum yöneticileri ve siyasi parti temsilcileriyle birlikte mültecilerin defnedildiği Seyrantepe Mahallesi’ndeki Kimsesizler Mezarlığı’na gitti.

Engellemeye tepki

İskele sahiline giden heyet, burada açıklama yapmak ve Van Gölü’ ne karanfil bırakmak istedi. Açıklamaya, Van Valiliği’nin 4 yıldır devam eden “Eylem etkinlik yasağı” kararı gerekçesiyle izin verilmedi. Engellemeye tepki gösteren heyet, alkışlarla durumu protesto etti. Engellemenin ardından heyet, İHD Van Şubesi’ne geçti.

Sınırlarda yaşananlar

Serhat Göç Derneği Eşbaşkanı Hanife Güzel, özellikle sınır ülkelerde yaşanan savaşlar nedeniyle onbinlerce insanın göç yollarında hayatlarını kaybetmelerine tanıklık ettiklerini söyledi. Hayatta kalan milyonlarca mültecinin hak ihlalleri ve kötü muameleye maruz kaldığını ifade eden Güzel, “Sosyolojik, ekonomik, toplumsal ve hukuksal açıdan böylesi bir göç dalgasına hazırlıklı olunmadığı gerçekliği ile yüzleşmek durumunda kaldık” dedi.

Geri Gönderme Merkezi’nde tecavüz

Güzel, şunları söyledi: Ne acı bir tesadüftür ki Van’a geldiğimiz ilk gün içinde 40 mültecinin olduğu bir minibüsün kaza geçirmesi sonucu, iki mültecinin hayatını kaybettiği, bazıları ağır olmak üzere 38 mültecinin de yaralandığı haberini aldık. Yine Van-Gürpınar yolu üzerinde bulunan Kurubaş Geri Gönderme Merkezi’nde, ikisi güvenlik görevlisi üç kişinin İranlı bir kadın mülteciye tecavüz ettiğini öğrendik. Yaşanan bu iki olay mültecilerin yaşadıklarının ne boyutlara ulaştığını açıkça ortaya koymuştur.

Mülteci kaçakçılığı rantı

Yaptıkları görüşmelere değinen Güzel, “Bu üç günlük çalışmalardan elde ettiğimiz en önemli ortak görüşün, mültecilerin kaçakçıların insafına terk edildiği, mülteci kaçakçılığının büyük bir rant alanına döndüğü ve bu durumun kolluk kuvvetlerinden bağımsız gerçekleşemeyeceği görüşü olduğunu özellikle belirtmek isteriz” diye konuştu.

VAN

 

 

EN SON EKLENENLER