Peru’da ‘başkanlık’ krizi: 3 ölü

Peru’da ‘başkanlık’ krizi nedeniyle başlayan protestolara yönelik polis saldırısında 3 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı

Peru Devlet Başkanı Martin Vizcarra (23 Mart 2018 – 9 Kasım 2020) 9 Kasım’da Peru Kongresindeki oylamada 105 “evet”, 19 “hayır” ve 4 çekimser oy ile “rüşvet”, “Ahlaki yetersizlik” gerekçesiyle görevinden azledildi. Yeni Devlet Başkanı orduyla ilişikeri olan Kongre Başkanı Manuel Merino oldu. Merino’nun istifası talebiyle hafta sonu gösteriler oldu. Manuel Merino’nun istifasını talep eden Vizcarra yanlısı binlerce gösterici, başkent Lima’daki tarihi San Martin Meydanı ve Abancay Caddesi’nde bir araya geldi. Göstericilerden Parlamento binasına doğru yürüyüşe geçmesi üzerine polis saldırdı. 3 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı. Çok sayıda gösterici de gözaltına alındı.

Peru Kongresi Başkanı Luis Valdez, “Yarın yasama meclisinde durum değerlendirmesi yapmak zorundayız fakat sayın Merino’nun başkanlıktan istifasını göz önünde bulundurmasını talep ediyorum” açıklması yaptı. Lima Belediye Başkanı Jorge Munoz da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, ölümlerden büyük üzüntü duyduğunu belirterek, “Sayın Merino, istifa et artık! Peruluların sesine kulak ver” ifadesini kullandı. Soruşturma, Vizcarra’nın, 2011-2014’te Moquegua eyaletinin valisi olarak görev yaparken bir inşaat şirketinden 670 bin dolar rüşvet aldığı iddiası üzerine başlatılmıştı. Peru’da önceki Devlet Başkanı Pedro Pablo Kuczynski de hakkındaki görevden alma sürecinin ardından 2018 yılında istifa etmişti.

LİMA

EN SON EKLENENLER