‘Halktan yana maden politikası istiyoruz’

Ekoloji örgütleri ve kamuoyunun tarım ve orman alanlarını tahrip edeceği gerekçesiyle tepki gösterdiği ‘torba yasa’ teklifi Meclis’te görüşülecek

Ekoloji örgütleri ve kamuoyunun gündeminde yoğun tepkilere ve eleştirilere konu olan tartışmalı “torba yasa” bugün Meclis gündemine geliyor. Torba yasa ile getirilen “Maden ve Elektrik Enerjisi Kanunu ile Bazı Diğer Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmesi bekleniyor. Torba yasa ile 7 kanunda değişiklik yapılmasını öngörülüyor.

‘Kanun teklifi geri çekilsin’

Teklifin Meclis’te görüşülmesi öncesinde dün bir açıklama yapan Turgutlu Çevre Platformu (TURÇEP), torba yasanın geri çekilmesi çağrısında bulundu. Açıklamasında yasa teklifinin sadece enerji ve maden şirketlerine teşvik ve destekler sağlama amacıyla hazırladığını belirten TURÇEP, “Sermayeden değil, halktan yana, ekolojik dengeyi gözeten enerji ve maden politikası” uygulanması talebinde bulundu. Açıklamada, “AKP’li milletvekilleri tarafından sunulan ve Meclis Genel Kurulu’nda görüşmeleri başlayacak ‘Maden ve Elektrik Enerjisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin geri çekilmesi gereklidir” denildi. TURÇEP açıklamasında halk ve sivil toplum örgütlerinin görüşmelerde yer almamasını eleştirerek, “Sadece enerji ve maden şirketlerine daha fazla destek ve fazla kıyak, kamu denetiminin ortadan kaldırılması, kârın şirketlere, zararın halka yıkılması ve doğa talanı var. Hazırlanan maddelerin tartışılması, kamuoyu gündeminde tutulması istenmiyor. Çünkü kanunla özel mülkiyetlere el konulup, şirketlere ikram edilmesi durumu var” ifadeleri kullanıldı.

Yasa geçerse ne olacak?

TURÇEP’in açıklamasında teklifin yasalaşması durumunda neler olabileceği de maddeler halinde sıralandı:

*Maden şirketlerinin ruhsat alanı dışında da tesis kurabilecek, ruhsatsız faaliyet gösterebilecek. ÇED ile belirlenen alanlar dışına izinsiz taşmaları söz konusu olabilecek, herhangi bir ceza da ödemeleri söz konusu olmayacak. Maden şirketlerinden çeşitli işlemlerinde istenen “borcu yoktur” yazısı istenmeyerek, kamu alacaklarının takibinden vazgeçiliyor.

*Araba lastikleri gibi havaya yoğun miktarda zehirli gaz salan maddeler, orman ürünleri ve çöp yakarak elde edilen enerji de “yenilenebilir enerji” sayılarak ve teşvik edilecek.

* Güç sınırı olmaması nedeniyle sayısı zaten oldukça fazla olan şirketlere destek veren ve sermaye aktaran YEKDEM kapsamı daha da fazla genişletilerek, ekolojik yıkım ve sel felaketlerine neden olan HES’lerin ve JES’lerin sayısının daha da artmasına neden olunacak.

*Jeotermal alanların ihale bedellerinin taksitlendirilmesi sağlanarak JES’lerin sayıca daha fazla artmasının önü açılacak.

*Cumhurbaşkanı izni ile yurt dışında kurulmuş olan şirketlere, T.C. Kanunlarından muaf olmak üzere, her türlü denetimden uzak, yurt içinde de enerji şirketleri kurmaları sağlanacak.

*Enerji üretim tesisleri için gereken taşınmazlar daha önce Maliye Bakanlığı tarafından kamulaştırılırken ve kamu yararı kararı alınması gerekirken yetki EPDK’ye verilecek ve kamu yararı kararı olmaksızın istimlak olanağı sağlanarak köylünün topraklarına el konulacak.

*Şirketlerin yatırımlarında altyapı hizmetlerinin kamu tarafından sağlanması öngörülüyor. Bu nedenle TURÇEP (Turgutlu Çevre Platformu) olarak; ülkenin ve halkın geleceğini tehlikeye sokacak, havamızı daha zehirleyecek, toprağımızı, suyumuzu, tarım alanlarımızı, ormanlarımızı yok edecek, tarihin en büyük ekolojik yıkımını yaratacak olan bu yasa teklifinin mutlaka geri çekilmesi çağrısında bulunuyoruz.

*Sermayeden değil halktan yana, insana ve çevreye saygılı Enerji ve Maden Yasası istiyoruz! Torba Yasa Teklifini geri çekin!

EKOLOJİ SERVİSİ

EN SON EKLENENLER