Fransa: Avrupa, Türkiye konusunda artık yanılsama içinde değil

Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Clément Beaune, Europe 1 radyosu ve Les Echos gazetesinin ortaklığındaki “Le Grand Rendez-vous” programında yaptığı konuşmada “Bazı ekonomik sektörlerde yaptırımlar bir olasılıktır” dedi.

Bireysel yaptırımlar da dahil olmak üzere “tüm seçenekler masada” diyen Baune, Akdeniz’deki doğalgaz sondajı nedeniyle belli bazı Türk yetkililere karşı alınan yaptırımları hatırlattı.

Beaune, Gümrük Birliği’nin ortadan kaldırılmasının “en etkili seçenek olduğuna inanmadığını” ifade etti.

Clément Beaune, “Küçük yatıştırma işaretleri veren Türkiye’ye son Avrupa zirvesinde bir şans verdik (…) Şimdi bir kez daha sistematik provokasyon ve saldırganlık yolunu seçti” dedi. Beaune. “Kesinlikle daha ileri gideceğiz” diye ekledi.

Avrupa Birliği ile Türkiye arasında özellikle Akdeniz’deki geniş gaz alanları konusunda gerilim yaşanıyor. Türk devletinin bölgedeki yasadışı faaliyetleri gerilimi tırmandırdı. Libya krizinde de anlaşmazlıklar yaşanırken, Türk devleti son olarak Yukarı Karabağ’da Ermenilere karşı yürütülen savaşı tetikledi ve aktif destek verdi.

Türk devleti karikatür meselesini de gerekçe göstererek, Fransa’ya yönelik hakaretler yağdırdı ve Fransız ürünlerini boykota çağırdı.

Clément Beaune, “10-15 yıl boyunca, Türkiye’nin aşama aşama yapılacak bir modernizasyonla sempatik bir Doğu Hıristiyan demokrasisi olduğunu düşündük” diye belirtti.

Beaune, “(Yaşanan) bu değil. Bu, kültürel, jeopolitik açıdan her alanda saldırgan bir İslamcılıktır. Son günlerde Dağlık Karabağ’da tekrar gördük ve bu nedenle saf olmamalıyız” şeklinde konuştu.

Beaun ayrıca, “Hayır, Fransa Türkiye karşısında yalnız değil (…) Bugün hiçbir Avrupa ülkesi Erdoğan ve rejiminin ne olduğu konusunda artık yanılsamalara sahip değil” vurgusunda bulundu.

EN SON EKLENENLER