Maltepe Cemevi yöneticilerinden belediye önüne siyah çelenk

Maltepe Cemevi yöneticileri, CHP Genel Merkez önünde başlatacakları süresiz oturma eylemi öncesinde bugün Maltepe Belediyesi önüne “Cemevi halkındır” yazılı siyah çelenk bıraktı. Belediye başkanı Ali Kılıç’ı eleştiren cemevi yöneticileri, “28 yıldır Alevi toplumuna hizmet vermekte olan Maltepe Cemevi, bu topluma aittir. Dışarıdan yapılacak hiç bir baskıyı kabul etmiyoruz” dedi. 

Maltepe Cemevi yöneticileri bugün saat 15:00’te Maltepe Belediyesi önüne siyah çelenk bırakarak, süresiz oturma eylemine başlayacaklarını hatırlattılar.

Maltepe Belediyesi önünde yapılan açıklamada, Maltepe Cemevinin Alevilerin elinden alınmak istendiği vurgulandı.

“ALEVİ TOPLUMUNA VE İNANCINA HAKARETTİR”

Açıklamada şunlar ifade edildi:

“Aleviler Anadolu coğrafyasında bin yıldır, inkar, İmha ve asimilasyona maruz kalmışlardır. Alevilerin ibadet yeri olan Cem evleri üzerindeki sistematik baskılar, geçmişte olduğu gibi bugünde devam etmektedir.Maltepe Cemevi Alevilerin elinden alınmak istenmektedir. Halkın katkı ve destekleriyle inşa edilmiş, 28 yıldır hizmet vermekte olan Maltepe Cemevi Maltepe Belediye Başkanı tarafından haksız, hukuksuz bir şekilde Süreya Paşa Vakfı mülkiyetine geçirilmiş, sonrasında da Maltepe Belediyesi’nin bir şirketi olan Mataş’a kiraya verilmiş ve Mataş’ın genel merkezi olarak gösterilmiş. Bunca yıldır, Alevilerin inanç merkezi olan Maltepe Cemevine bir ticari işletme gözüyle bakılması Alevi toplumuna ve inancına hakarettir.

“ÜÇ YIL BİZDEN VE KAMUOYUNDAN SAKLADI”

Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç’ın ince işçiliği yapılmak üzereyken, “Boşaltın, bitirip size teslim edeyim” dediği Maltepe Cemevi binası söz verildiği halde bitirilmemiştir. Bunun üzerine 2016 Mayıs ayında teslim ettiğimiz binamıza, 2019 yılı Mart avında faaliyetlerimize devam etmek üzere, binanın temel eksiklerini tamamlayarak taşındık.Maltepe Belediyesi tarafından kaymakamlığa yapılan bir şikayetle öğrendik ki, 2016 Nisanında “bırakın yapalım, size teslim edelim” diye söz veren, Alevi erkanı önünde ikrar veren Belediye Başkanı Sayın Ali Kılıç, hizmet verdiğimiz mülkü, bir başka kuruma devretmiş, bu gerçeği de üç yıl boyunca kamuoyundan ve bizden saklamıştır.Artık kendi mülkümüzde işgalci ilan edilmiştik. Belediye tarafından üç tane dava açıldı. Cenaze var, lokma var, hizmet veriliyor demeden elektriklerimiz defalarca kestirildi. Belediye yöneticileri tarafından bekçimize rağmen bir gece kapımız kırılıp içeriye girilerek vinç yardımı ile kamuoyuna duyuru panoları yırtılarak alınmıştır.

“TOPLUMU DEFALARCA BÖLMENİN VEBALİNİ TAŞIYACAKTIR”

Maltepe Belediye Başkanı Sayın Ali Kılıç, bir Alevi Vakfı kurup, cemevini buranın üzerinden yönetmeyi düşünüyorsa, toplumu defalarca bölmenin vebalini ve sorumluluğunu taşıyacak demektir.Alevi toplumu itikatını, inancını, yolunu kendi eliyle takip eden, kendi hizmetini kendi eliyle veren toplumdur. Kurduğu Vakıfla halkın katkıları ve vergileriyle yapılmış bu binayı kendi çocuklarına miras olarak bırakacağını sanıyorsa, Alevi toplumu ve erkânı olarak buna izin vermeyeceğiz. Cemevleri inanç merkezleri olduğu kadar, Alevi toplumunun hukuki, sosyal ve siyasal beklentilerine ve isteklerine cevap veren, burada olduğu gibi meşru haklarını savunmak, ileriye taşımak ve bu toplumun gereksinimlerini örgütlemek üzere kurulmuş, bağımsız, öz Alevi kurumlarıdır.

Binlerce yıldır her tür baskı ve zulüme rağmen boyun eğmeden bugüne gelen Alevi toplumunun bu güzide kurumları bağımsız kalmaya devam edeceklerdir.

Her kim olursa olsun başka bir kurumun ya da kişinin yönlendirmesi, baskısı veya zorlaması kabul edilemez. Hiç bir siyasetin arka bahçesi olmadık olmayacağız. Alevi toplumu Maltepe’de bugüne kadar böyle zulüm, böyle bir zorlama görmedi. Salgın hastalığın tüm toplumu zorladığı bugünlerde, hak aramak için burada toplanmış olmamız bile züldür.Maltepe kamuoyunun önünde Sayın Ali Kılıç’a sesleniyoruz. Bu binanın yeri belediyenin mülkiyetinde olabilir, 28 yıldır Alevi toplumuna hizmet vermekte olan Maltepe Cemevi, bu topluma aittir, cemevleri halkındır, halk eliyle yönetilir, dışarıdan yapılacak hiç bir baskı, dayatma ve yönlendirmeyi kabul etmiyoruz. Cemevimize karşı yapılan taciz, karalama ve baskılara son.Cemevi binamızın tamamlanması için dilekçe verdik, vergisini veren vatandaşlar olarak, tamamlanıp teslim edilmesini bekliyoruz. Bu amaçla uzatılacak hiç bir eli karşılıksız bırakmayacağız.”

Bu arada, Maltepe Cemevi yönetimi, Maltepe Belediyesi ile olan anlaşmazlıkları sonucu CHP Genel Merkezi önünde süresiz oturma eylemi başlatacak. Ankara’ya gitmek üzere 22 Kasım gece saat  saat 24.00’te otobüs kaldırılacak. 23 Kasım’da ise CHP Genel Merkezi önünde oturma eylemi başlatılacak.

PİRHA/ İSTANBUL

 

EN SON EKLENENLER