Tahir Elçi İstanbul’da anıldı

Amed Baro Başkanı Tahir Elçi katledilişinin 5’inci yılında Amed’den sonra İstanbul’da da anıldı. Hukuk örgütleri tarafından düzenlenen anma etkinliği Elçi’nin suikast öncesi yargılandığı Bakırköy Adliyesi önünde gerçekleştirildi. Milletvekillerinin katılımıyla gerçekleştirilen anmada, Elçi’nin fotoğrafları yanı sıra, Kürtçe ve Türkçe “Tahir Elçi’yi unutmayacağız” yazılı pankart açıldı. Sık sık, “Tahir Elçi ölümsüzdür”, “Devrimci avukatlar onurumuzdur”, “Hepimiz Elçi’yiz öldürmekle bitmeyiz” sloganlarının atıldığı anma, demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler için yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

‘ELÇİ CİNAYETİ SİYASİDİR’

Hukuk örgütleri adına ortak açıklamayı Özgürlük İçin Hukukçular Derneği İstanbul Şube Eşbaşkanı Eylem Arzu Kayaoğlu tarafından okundu. Ömrünü insan hakları ve barış mücadelesine adamış Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin siyasi bir cinayetle katledilmesinin üzerinden 5 yıl geçtiğini hatırlatan Kayaoğlu, “Katıldığı televizyon programında, fikirlerinin resmi siyasal ideoloji ile bağdaşmaması üzerine Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı tarafından haksız soruşturmanın şüphelisi konumuna getirilen, daha sonra hukuka aykırı şekilde hakkında yakalama kararı çıkarılan Tahir Elçi’nin katledilmesine giden yolun da bu soruşturma süreci ile başladığına tanık olduk. Bu nedenle her yıl olduğu gibi bu yıl da meslektaşımızın katledilmesini protesto etmek ve meslektaşımızı anmak için katliamın başladığı yer olarak Bakırköy adliyesinde bir araya geliyoruz” dedi.

‘5 YILDIR AVUKATLIK MESLEĞİNE DÖNÜK SALDIRILAR DURMADI’

Rejimin, avukatlara ve avukatlık mesleğine dönük ideolojik saldırılarının son hızla sürdüğünü hatırlatan Kayaoğlu, OHAL KHK’ları ile birlikte 5 yıldır avukatlık mesleğine dönük saldırıların durmadığını hatırlattı. Elçi davasının gidişatına da değinen Kayaoğlu, yıllar sonra Amed Barosu’nun çabası ile 2 polis hakkında Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde “bilinçli taksirle öldürmek” suçundan dava açıldığını belirtti. Davanın 21 Ekim 2020 tarihinde görülen ilk duruşmasına, biri Malatya’da diğeri Elazığ’da bulunan sanıkların getirildiğini hatırlatan Kayaoğlu, Tahir Elçi’nin avukatları tarafından sanıkların duruşmaya getirilerek sorgulanması talebi, mahkeme “duruşmaya gelmek isteyip istemediklerini” sanıklara sorarak, duruşmaya gelmelerinin zorunluluk olmadığına karar verdiğine işaret etti.

“Mahkemede, Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi’yi şikayetçi olarak dinleme gereği duymadığı gibi duruşma boyunca Elçi ailesinin avukatlarının bütün talepleri reddedildi” diyen Kayaoğlu, Tahir Elçi’nin katledilmesinin üzerinden yıllar geçtikten sonra açılan bu davanın ilk duruşmadan itibaren yargılamanın nasıl sonuçlanacağını gösterdiğini kaydetti.

‘ELÇİ’NİN BIRAKTIĞI YERDEN DEVAM EDECEĞİZ’

Elçi’nin bıraktığı yerden insan hakları, demokrasi ve özgürlük mücadelesini sürdüreceklerinin altını çizen Kayaoğlu şunları ifade etti: “Bizler; temel hak ve özgürlüklere dönük her türlü sınırlamanın karşısında olan, demokratik hukuk devletinin gereğinin yerine getirilmesi için mücadele yürüten, savaşı değil barışı esas alan, insan hakları mücadelesi yürüten ve hukukun üstünlüğünü, yargının ve savunma makamının bağımsızlığını hukukçular olarak, adalet mücadelesi yürütürken temsil ettiğimiz toplumsal kesimlere dönük saldırılar karşısında başta Tahir Elçi olmak üzere, katledilen tüm meslektaşlarımızın yaşamları ve mücadelelerini referans alıyoruz. Yürüttüğümüz hak mücadelesinden vazgeçmek bir yana, bir adım dahi geri adım atmayacak, başta Kürt Halkı olmak üzere ezilen Türkiye halklarının onurlu hukukçusu olan baro başkanımız sevgili Tahir Elçi’yi asla unutmayacağımızın sözünü veriyoruz.”

‘DEĞERLERİNİ YAĞMALADIĞINIZ KENTLERDE YENİ TAHİR ELÇİ’LER DOĞUYOR’

Açıklamanın ardından söz alan Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şube Başkanı Gökmen Yeşil, Elçi’nin planlı bir suikast sonucu katledildiğini hatırlatarak sözlerine başladı. Katliamın ilk ve son olmadığına dikkati çeken Yeşil, “Bir ülkenin aydınlık geleceğini karatmaya çalışanlar bilmeli ki; evine panzerlerle girip çocukları öldürdüğün şehirlerde, mahallelerde katledip tazminatlarını dahi vermediğiniz Ermenek’te, değerlerinizi yağmaladığınız Karadeniz’de, Batman’da, Cizre’de yeni Tahir Elçiler doğuyor” dedi.

‘ELÇİ’NİN DAVASI AYDINLATILMIYOR’

Ardından konuşan Avukat Kemal Aytaç ise Elçi ile aynı dönem avukatlık yaptığını ve birçok davaya beraber gittiklerini anımsatarak, yaşanan hukuksuzluklara sitem etti. Aytaç şöyle konuştu: “Sosyal medya paylaşımları ile insanların aynı gece evlerini basanlar 5 yıldır süren katliamı aydınlatamadı. Yargı denen yerden adalet çıkmayacaktır. Elçi’nin hesabını biz soracak, değerlerine biz sahip çıkacağız” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Tahir Elçi adına adliye önüne karanfiller bırakıldı.

Anmayı düzenleyen hukuk örgütleri şunlar:

Adalet Nöbeti

Avukat Dayanışması

Avukat Hareketi

Avukatlar Sendikası

Çağdaş Avukatlar Grubu

Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi

Demokrasi İçin Hukukçular

Hukukta Sol Tavır Derneği

Katılımcı Avukatlar

Kartal Hukukçular Derneği

Özgürlükçü Demokrat Avukatlar

Özgürlük için Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi

Toplumsal Hukuk

Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı

Sosyal Hukuk

 

EN SON EKLENENLER