AB Fahrizade suikastını kınadı

Avrupa Birliği (AB) İranlı nükleer fizikçi Muhsin Fahrizade suikastını kınadı, İran Cumhurbaşkanı Hamaney’in “İsrail’e missileme” sözü için “itidal” çağrısı yaptı. İsrail ise AB’nin “kınama” açıklamasının “ikiyüzlülük” olduğunu söyledi.

AB Komisyon Sözücüsü Peter Stano, “Fahrizade’nin ve diğerlerinin öldürülmesi kriminal bir eylemdir. AB’nin çok önem verdiği insan hakları prensiplerine aykırıdır. Bu aşamada tansiyonu ve gerilimi tırmandırmamak için temkinli davranmak ve sağduyulu olmak herkes için en her zamankinden daha önemlidir” açıklamasını yaptı.

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de gerilimin tırmanması durumunda İran nükleer programına yönelik görüşme ve müzakerelerin raydan çıkması mümkün olabileceği açıklamasını yapmış, bu nedenle “itidal” çağrısında bulunmuştu.

AB’nin “kınama” açıklamasına İsrail’den tepki gecikmedi. İsrail İstihbarat Bakanı Eli Cohen, kınama açıklaması için “tam bir ikiyüzlülük” değerlendirmesini yaptı. Fahrizade suikastını kimlerin gerçekleştirdiğini bilmediğini söyleyen Cohen, “İran açıkça İsrail’in yok edilmesi çağrısında bulunuyor. Bu nedenle, bizim bakış açımıza göre nükleer silah geliştirme girişimine aktif olarak katılan herkes öldürme hedefinde bulunuyor” diye konuştu.

BRÜKSEL

EN SON EKLENENLER