Bu iktidarın temeli yalan

İktidarın vaka sayılarına göre ekonomik yardım almak için verileri 8 ay sonra açıkladığını belirten HDP Eşbaşkanı Mithat Sancar, “Bu sayılar hala güvenli değil. Ama tablonun ne kadar vahim olduğunu gösteriyor. Bu yalanın faturası halkın sağlığıdır” dedi

 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Mithat Sancar, partisinin Grup Toplantısı’nda konuştu. Mardin ziyaretine ilişkin Sancar, “Mardin’de, Kızıltepe’de, Nusaybin’de gördüğümüz şey şu; umut dimdik ayakta ve kararlı yürüyüşünü sürdürüyor. İktidar ise çöküyor, çözülür. Yıllardır diyoruz ki bu iktidar yalan talan ve savaş üzerine kurulmuştur. Yalansız yapamayan bir iktidarla karşı karşıyayız. Yalanları ortaya çıktığı zaman bir özür dileme bir mahcubiyet özür dileme bekleyenler boşuna bekliyorlar. Çünkü bu iktidardan ne özür ne hicap ne utanç işareti geliyor” dedi.

Yalan olduğunun itirafı

Salgına dair vaka sayılarının yeni açıklanmaya başlaması üzerinden iktidara yüklenen Sancar, şunları söyledi: “En son örnek pandemi ile ilgili vakaların açıklanması konusudur. Pandeminin başından beri verilen sayılar kamuoyuna duyurulan rakamlar meğer yalanmış. Biz bunu söylüyorduk zaten, yalan olduğunu biliyorduk. TTB gibi her seferinde bu yalanları ortaya koyanlar saldırıya maruz kalıyordu. Şimdi de bugüne kadar yaptığı şeyin temelden yalan olduğunu kabul etmek zorunda kaldı. Bunun sebepleri var biliyoruz; yine bezirganlık peşindeler. Muhtemelen vaka sayılarına göre yapılacak aşı tahsisi veya sağlanacak ekonomik yardımlardan daha fazla pay almak için şimdi birdenbire 8 ayı sildiler, hiçbir şey olmamış gibi yüksek rakamları ilan etmeye başladılar.

Faturası halkın sağlığına

Açıklanan rakamlara göre Türkiye’de bugün vaka sayısı 30 binin üzerine çıkmış durumda. Dünya genelinde en fazla vaka sayısı bildiren ülke listesinde birdenbire 24. sıradan 3. sıraya yükseldi Türkiye. Nüfus oranına göre değerlendirildiğinde günlük vaka sayısına göre Türkiye birinci. Bu sayılar hala güvenli değil ama açıklanan bile tablonun ne kadar vahim olduğunu gösteriyor. Peki bu yalanın sonucu faturası bedeli nedir? Bu yalanın faturası halkın sağlığıdır.

Vaka artıyor, destek yok

İktidar kongrelerini ertelemiyor, topluluğun üstüne çaylar fırlatılıyor, tedbir alınmıyor. Destek yok. Vaka sayısı artıyor, hasta sayısı artıyor, insan sağlığı büyük bir tehlike altına giriyor. Ölümler artıyor. Daha fazla olduğunu belediye başkanları günlük defin rakamlarını paylaşarak ortaya koyuyor. Bu basit bir yalan değil. İnsanların hayatına mal olan bir yalandır. Bunun bir karşılığı olmayacak mı bunun hesabını bu iktidar vermeyecek mi?

İktidar çözülüyor, sistem çöküyor

Sorumluluğu bir bakanın üzerine yıkarak sistemi aklayabileceklerini mi düşünüyorlar? En tepede yetkiler bendedir, herşey benden sorulur, diyen AKP Genel Başkanı Cumhurbaşkanı’nın burada sorumluluğu yok mu? Yetkiye gelince her şey bende, sorumluluğa gelince benim hiç kabahatim yok yalanına daha ne kadar inanacağız. Biz inanmıyoruz. İnanmayanlar artıyor. Hakikat yolculuğu büyüyor hakikat yolculuğu büyüdükçe iktidar çözülüyor, sistem çöküyor. 

Hakikat yolculuğunun başını da HDP çekiyor. Hakikat yolculuğunu bedelini de Kürt halkı ödüyor. HDP bu yolda asla geri adım atmayacak, Kürt halkı asla bu mücadeleden vazgeçmeyecek. Ulusal çıkar sözünü kullanıldığında iktidar arkasına dizilenlere de buradan seslenmemiz gerekiyor; ders çıkarın. Burada ‘ulusal çıkar’ yalanı örtmek için kullanılıyorsa daha pek çok konuda da ulusal çıkar kavramı başka yalanları gizlemenin aracı olarak kulanılıyor.

Bu iktidarın temeli yalan

Bunları tek tek sayabiliriz iç ve dış politikaya kadar. Toplumun her kesimini sindirmek için politikaları pazarlamanın aracıdır ulusal çıkar yalanı. Muhalefetin, toplumsal güçlerin bu gerçeği artık çok daha açık bir şekilde görmeleri ve gereğini yapmaları gerekiyor. HDP ve Kürtlere saldırdığında bunun ulusal çıkar diye propagandası yapıldığında susanlar, inananlar veya inanmış görünenler de lütfen uyanın artık buradan. Bu iktidarın temeli yalandır; talan ve savaş politikalarını sürdürmek için yalan söylemek zorundadır. İşte ancak bu yalanı çökertirsek talan politikalarını da savaş politikalarını da boşa çıkarabiliriz. Hepimiz bu dersin gereklerini mutlaka yapmalıyız.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı, pandemi ile ilgili tedbirler başlığı altında dün bir açıklama yaptı; yasaklar geldi. Bizde bazı yasakların gelmesini başından savunuyorduk ama bu yasakların bir mantığı, savunulur bir yanı olur. İktidarın açıkladığı yasaklar çelişkilerle dolu. Bunların ayrıntısına girmeyeceğim ama yasak açıklanırken, destek es geçiliyor. Destek yok, yasak var. Eğer sokağa çıkma yasağı ilan edecekseniz, işletmelerin kapanması kararı alacaksanız, insanların geçimlerini sürdürmeleri konusunda da tedbir almak zorundasınız.” ANKARA

EN SON EKLENENLER