Medusa başladı Oruç Reis çekildi

Uzun süredir Türk devletinin sondaj faaliyetleri nedeniyle tansiyonun düşmediği Akdeniz’de; Mısır, Yunanistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Fransa ve Kıbrıs “Medusa 2020” adıyla ortak tatbikat düzenledi. Tatbikatın başladığı saatlerde Oruç Reis gemisinin Akdeniz’den çekildiği duyuruldu. 

 

Türk devletinin deniz kıta sahanlığını aşarak gaz aradığı ve bu nedenle Yunanistan ile navtex savaşları yaşadığı Akdeniz’de; Mısır, Yunanistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Fransa ve Kıbrıs “Medusa 2020” adıyla ortak tatbikat gerçekleştirdi. Mısır’ın İskenderiye kıyısı açıklarında başlatılan ortak hava ve deniz tatbikatı 6 Aralık’a kadar devam edecek.

Mısır, Yunanistan ve Kıbrıs, 2017 yılından itibaren bölgede ortak tatbikat gerçekleştiriyordu. Bu yılki tatbikata Fransa ve Birleşik Arap Emirlikleri de dahil oldu.

Türk devleti, “Medusa 2020” adı verilen tatbikata katılan ülkelerle krizli ilişkiler yaşıyor. Ankara’nın bölgedeki faaliyetleri “provokatif” olarak nitelendirilmiş, Avrupa Birliği (AB) tarafından “yasa dışı” değerlendirmesi yapılmıştı. 

Bu dönüş kurtarmaz

Öte yandan Türkiye’ye yaptırımların görüşüleceği 10 Aralık AB liderler zirvesi yaklaşırken, Türk Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, sismik araştırma gemisi Oruç Reis’in Antalya Limanı’na döndüğünü duyurdu.

AB, Oruç Reis’in Antalya Limanı’na dönmesi ardından bir açıklama yaparak “AB liderleri, tek bir açıklama ya da hamle üzerinden hareket etmeyecek. Değerlendirme sürecinde, belirlenen süre zarfındaki davranışlar ve açıklamalar göz önünde bulundurulacak” diye belirtti.

ATİNA

EN SON EKLENENLER