Kadının adı bile kalmadı

Kayyum atanan HDP’li Mardin Büyükşehir Belediyesi’nde kadına dair çalışmalar da durduruldu. Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı müdür ve yönetimin tümü erkeklerden oluşurken, birçok kadın projesi de yarıda kaldı.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 31 Mart 2019 seçimlerinde kazandığı belediyelerden olan Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne aynı yılın ağustos ayında kayyum atandı. Kayyumun ilk işi ise Kadın ve Gençlik Daire Başkanlığı’nı pasifleştirmek oldu. Başkanlığın adı “Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı” olarak değiştirilirken, kadın başkan görevden alınarak yerine bir erkek atandı. 

Hiçbir çalışma yok

 Kayyumun atadığı Abdurrahman Şahin var olan yönetimi de değiştirerek çoğunluğu erkeklerden oluşan yeni bir yönetim belirledi. Daire başkanlığı kayyum atandığı günden bu yana ise kadına dair tek bir çalışma yürütmedi. Belediyenin resmi sitesinde de kadına dair bir çalışma yapılmadığı görülüyor. Kayyum atandığı günden bu yana yolsuzluk ve rüşvet haberleri ile gündemden düşmeyen belediyede kadın çalışanlara dönük mobing ve taciz haberleri de ortaya çıkmıştı. Belediyenin son olarak 2020 planlanan bütçesinde Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı’na hiç bütçe ayırmadığı da belediye sitesinde yer alan raporda ortaya çıkmıştı.

Projeler yarıda kaldı

Kayyum atanmadan önce kentte kadın istihdamını artıracak birçok projelerinin olduğunu söyleyen Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Figen Altındağ, kayyumla birlikte projelerinin yarıda kaldığını ifade etti. Son bir yıl içerisinde kadına dönük tek bir çalışma yürütülmediğini ifade eden Figen, belediyenin bu anlamda köylerde ve ilçelerde yaşayan kadınlara ulaşmadığını söyledi. Önceki kayyumdan enkaz aldıklarını ve hizmete ilk olarak kadın çalışmaları ile başladıklarını belirten Altındağ, “Enkazı yeniden düzeltme ve projelerimizi gerçekleştirme şansına sahip olamadık. Şimdi o projelerden geriye hiçbir şey kalmadı. Kadına dönük belediyede kadının adı bile kalmadı. Belediyede çalışma değil sadece rüşvet ile yolsuzluğa dair şeyler tek görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Yönetim ve müdürlüğün hepsi erkek

 Kayyum atandıktan sonra Kadın ve Aile Daire Hizmetleri Başkanlığı görevinden, daha sonra da memurluktan men edilen Gülizar İpek ise şöyle konuştu: “Müdürün ve yönetimin erkek olduğu bir Kadın Daire Başkanlığı kadınlara hizmet veremez. Kadınların ihtiyaçlarını da ne yapmaları gerektiğini de bilemezler. Buna yönelik projeler üretmezler. Kadını yok sayan, hiçleştiren politikalar bunlar. Bir yılla yakındır belediyede kadına yönelik bir çalışma yok ve bu şekilde olmasını da beklemek absürt olur. Yönetim ve müdürlüğün hepsi erkek, bu anlamda belediyenin kadına dönük bir çalışma yürütmesi ya da yapması da mümkün değil. Bu da bilerek yapılan bir durum.”  MARDİN/JİNNEWS

EN SON EKLENENLER