HDP’li Orhan: Bitiremedikçe saldırıyor

HDP’nin İnsan Hakları Haftası dolayısıyla hazırladığı raporuna göre; 2015’te bu yana parti ve bileşenlerine yönelik siyasi soykırım operasyonlarında 15 bin 530 kişi gözaltına alındı, aralarında 6 bin kişi de tutuklandı. Van da siyasi soykırım operasyonlarının aralıksız sürdüğü illerden. 

ANF’ye konuşan HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, şehirde bitmeyen yasakların asıl nedeninin, HDP’nin çalışmalarına, halkla olan buluşmalarına engelemek olduğunu söyledi.

Orhan, “Her gün Van’da yöneticilerimiz, partililerimiz tutukluyorlar. Bütünsel olarak Van’da partimizin çalışmalarını bitirmeye yönelik bir saldırı. Halktan koparmaya çalışmaktır” dedi. 

Türk iktidarının hem içeride hem de dışarıda tıkandığını, ekonomik krizin ve salgının kontrolden çıktığını belirten Orhan, bu çöken siyasetinin karşısında halka vereceği bir cevabın da olmadığını söyledi. 

Orhan, “Bugün gelinen aşamada siyasetleri içte de dışta da çökmüş, ekonomik kriz almış başını gidiyor. Yine tüm dünyayı kavuran bir pandemi süreci var ve tabi ki AKP’de bu pandemiyi bir yönüyle halkın sağlığını hiçe sayan, bunu da kendi siyasi rantı, çıkarı için kullanmak isterken bir çıkmaza girdi. Bu çöken siyasetinin karşısında halka vereceği bir cevap yok“ diye konuştu. 

Orhan, şunları ifade etti: “Ellerinden tek şey geliyor; HDP’ye saldırmak. ‘Terör’ kavramını kullanarak, milliyetçi güruhun duygularına hitap ediyor. Bunun için HDP’ye saldırıyor. HDP binalarına baskınlar düzenliyor, siyasi faaliyetlerimizi engellemeye çalışıyor. Bitireceğiz, demişlerdi. bitiremedikçe saldırıyorlar.” 

Van’ın da AKP iktidarı tarafından “pilot şehir” seçilerek özel bir politika uygulandığına dikkat çeken Orhan, “AKP iktidarı geldiği günden beri özel bir politika uyguluyor (…) Şehirde bitmeyen yasakların asıl nedeni HDP’nin çalışmalarına, halkla olan buluşmalarına karşı durmak. Son bir yıldır şehirdeki yasaklara pandemi bahane ediliyor ama bu ne pandemiyle ne de başka bir şeyle alakalı, bu tamamen halkın üzerinde korku yaratmak ve partimize dönük bir saldırı” şeklinde konuştu. 

Önceki yerel ve genel seçimlerde HDP’nin Van’da aldığı önemli o oranlarına dikkat çeken ve Vanlıların AKP’nin uygulamalarına karşı her zaman dirençli olduğunu kaydeden Orhan, şunları ekledi:  “Bu yenilginin rövanşını da bu yasaklarla kayyumların eliyle sürdürüyor. Bunu da Vali de itiraf etti, Bakan da. Van’a özel bir durum. Bunu böyle okumak gerekiyor. Ama bunu hiçbir yönüyle de başaramıyorlar. Her gün Van’da yöneticilerimiz, partililerimiz tutukluyorlar. Bütünsel olarak Van’da partimizin çalışmalarını bitirmeye yönelik bir saldırıdır. Halktan koparmaya çalışmaktır.”

EN SON EKLENENLER