Brexit ile ne değişecek?

Büyük Britanya’nın Avrupa Birliği (AB) üyeliğinden ayrılması (Brexit) ardından geçtiğimiz hafta bir anlaşma imzalanmıştı. Bu anlaşma kapsamında ikili ticari ilişkilerin hukuki boyutu netleştirilirken, merak edilen konuların başında Britanya ile AB ülkelerinin vatandaşlarının karşılıklı seyahatler ile diğer konularda uymak zorunda olacakları kurallar geliyor.

VİZESİZ SEYAHAT SADECE VATANDAŞLIĞI OLANLARA

1 Ocak 2021’den itibaren geçerli olacak kurallar çerçevesinde Britanya veya AB ülkelerinin vatandaşları karşılıklı olarak 90 gün boyunca vizesiz seyahat edebilecekler. Ancak sınırlarda veya havaalanlarında sıkı kontroller yapılabilecek.

Schengen üyesi olmadığı için daha önce de AB ülkelerinde yaşayan üçüncü ülke vatandaşı göçmenlere vize isteyen Britanya, bu şartı daha sıkı bir biçimde uygulamaya devam edecek.

Ayrıca AB üyesi ülkelerin taşıt ehliyetleri Britanya’da otomatik olarak tanınmayacak.  Seyahat güvenceleri veya tazminatları öncesindeki gibi tanınmaya devam etse de, cep telefonu kullanıcıları için seyahatlerde roaming ücretleri yeniden gelebilecek.

OTURMA İZNİNE 5 YIL YAŞAMIŞ OLMA ŞARTI

AB ülkelerinin vatandaşlarının seyahatlerinde getirilen kolaylık Büyük Britanya’da kalıcı olarak yaşamak isteyenler için gösterilmeyecek. 1 Ocak’tan itibaren sadece en az 5 yıldır bu ülkede yaşayan AB vatandaşları ‘Settled status’ denilen kalıcı oturum hakkına sahip olabilecek.

Karşılıklı olarak bu ülkelerde yaşayanların emeklilik, ebeveynlik veya iş kazası gibi hallerdeki hakları geçmişte olduğu gibi korunmaya devam edilecek. Ancak sağlık sigorta kurumlarının karşılıklı koordinasyonuna son verilecek.

ÖĞRENCİLER İÇİN CİDDİ KAYIP

Britanya, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler ile diğer bazı partner ülkelerin dahil olduğu öğrenci değişim programı Erasmus’tan da çekilmişti. Bu program çerçevesinde her yıl 34 ülkeden 800 bin civarında öğrenci diğer ülkelerde en az 6 aylık eğitim görebiliyordu. Ayrıca üniversite diplomalarının karşılıklı olarak otomatikman tanınması uygulaması da son buluyor.

EN SON EKLENENLER