AABF Başkanı Mat: Alevilere Almanya mı Türkiye mi hakkaniyetli, vicdanlı davranıyor?

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu Genel Başkanı Hüseyin Mat, Almanya’da elde edilen haklar konusundaki tartışmalara istinaden Türkiye ile Almanya arasında bir karşılaştırma yaparak sorular sordu. Almanya’da Alevilerin haklarını elde ettiğini belirten Mat, Türkiye’de ise hala Alevilere anayasal tek bir hak bile tanınmadığını hatırlatarak, “Hangi devlet hakkaniyetli ve vicdanlı davranıyor. Hak, hukuk, adalet hangi devlette karşılık buluyor?” diye sordu. 

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu Genel Başkanı Hüseyin Mat, Almanya’da elde edilen haklar konusundaki tartışmalara istinaden bir açıklama yaptı.

Mat, öncelikle “in ve vicdan özgürlüğü, bireysel hak ve özgürlükler ve Eşit vatandaşlık ilkesi gibi maddeler vardır. Almanya seküler, Türkiye ise laik bir devlet olduğu anayasasında yazılı” hatırlatmasında bulunarak, Alevilerin vatandaşlık görevlerini iki ülkede harfiyen yerine getirdiklerini belirtti. 

Hüseyin Mat, her iki ülkede yaşayan Alevilerin anayasal hak ve özgürlüklerden doğan haklardan ne kadar faydalanabildiğinin karşılaştırmasını yaptı. 

Mat şöyle devam etti:

Almanya’da yaşayan Aleviler anayasal haklarını elde ettiler mi?

*Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) bir inanç kurumu olarak tanıldı. Aleviler bağımsız bir inanç toplumu olarak kabul göründü,

*Cemevleri ibadethane olarak tanındı, Ana/Dedeler, Pirler inanç önderi olarak kabul görüyor,

* Alevilik Dersleri, Alman Devlet Okullarında resmi bir ders olarak veriliyor ve ders müfredatına ve atanacak öğretmenleri AABF inanç kurumu olarak belirliyor,

* Eyaletlerde Hak Eşitliği Anlaşması imzalıyor,

*Üniversitelerde Alevi Kürsüleri kuruluyor,

*Aleviliğin üç kutsal sembolü, Almanya Federal Parlamentosu İnançlar Odasında, diğer inançların kutsal sembolleriyle birlikte sergileniyor,

*AABF Radio, Televizyon üst kurulu üyesi,

*Cumhurbaşkanı, Başbakan, Bakanlar tarafından yürütülen tüm zirvelerde temsil ediliyor,

* Ve Aleviler, 10 Aralık 2020 tarihinden itibaren Kamu Tüzel Kişiliği statüsünü de alarak, Almanya Anayasasında bulunan tüm haklarını elde ettiler.

Gelelim Türkiye’ye…

Türkiye’de yaşayan Aleviler anayasal haklarını elde ettiler mi?

Diyanet İşleri Başkanlığı gibi bir kurumla laiklik ilkesi inkar ediliyor. Tekçi, ırkçı, mezhepçi politikalar kapsamında Alevilerin yaşadıklarına bir bakalım;

*Alevi inancı inkar ediliyor, tanınmıyor,

*Cemevleri ibadethane olarak kabul edilmiyor, Ana/Dedeler, Pirleri inanç önderi olarak kabul görmüyor,

*Zorunlu Din Dersleri ile Alevi çocukları asimile ediliyor,

*Alevi köylerine zorla cami yapılıyor, imam atanıyor,

*Hace Bektaş Veli Dergahı başta olmak üzere tüm dergahlar işgal altında, bazı dergahlarda kuran kursları açıldı,

*Dersim, Maraş, Çorum, Sivas, Gazi gibi katliamlar yaşandı. Bu katliamlarla yüzleşmedi, hesap vermedi, aksine katiller aklandı, kısacası, Türkiye’de Alevilere anayasal tek bir hak bile maalesef tanınmadı. Aksine inkar, asimilasyon ve katliam politikaları günümüze dek daha da ağırlaştırılarak geldi. Hakaretleri ise saymıyoruz bile.

 

“HAK, HUKUK, ADALET HANGİ DEVLETTE KARŞILIK BULUYOR?”

“Almanya mı yoksa Türkiye mi doğru yapıyor?” diye soran Mat, “Hangi devlet anayasal hakları eşitlik ilkesi doğrultusunda işletiyor ve uyguluyor? Hangi devlet hakkaniyetli ve vicdanlı davranıyor, hak, hukuk, adalet hangi devlette karşılık buluyor? Biz Alevilerin en doğal hakkı olan bu soruları kamuoyuna soruyoruz ve kamuoyunun cevap vermesini önemle rica ediyor ve bekliyoruz” ifadelerini kullandı. 

PİRHA/ ALMANYA

EN SON EKLENENLER