Bülbül: Alevi toplumu, Hızır paşalara karşı Sivas davasının takipçisi olmalıdır

HDP Milletvekili Kemal Bülbül, 20 Ocak’ta devam edecek olan Sivas Katliamı davasına ilişkin konuştu. “Koçgiri yarım kalmış bir Madımak, Madımak ise tamamlanmış bir Koçgiridir” diyen Bülbül, “Madımak sanığını affedip davanın zaman aşımı sonrasında ‘hayırlı olsun’ demek Hızır paşalıktır” yorumunu yaptı.

Üç firari sanık Eren Ceylan, Murat Sonkur ve Murat Karataş üzerinden süren Sivas Katliamı davasının 23. duruşması 20 Ocak’ta, Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye devam edecek.

Duruşma öncesi davanın neden önemli olduğuna dair konuşan HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, “Bu dava, devletin, cumhurbaşkanının taraf olduğunu açıkça gösteren bir davadır” diyerek yapılan katliamı da “Soykırım operasyonu olarak” yorumladı.

HDP’li Bülbül, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, sağlık sorunları sebebiyle Ahmet Turan Kılıç’ı tahliye ettiği kararı hatırlatarak “Cumhurbaşkanı, ‘Zaman aşımı kararı Türkiye’ye hayırlı uğurlu olsun’ dememiş miydi? Sivas katilini affetmemiş miydi? Hem de sanığın yaşlılığını, hastalığını gerekçe göstererek… Oysa hastalıktan hapishanede ölen birçok tutuklu ve hükümlü var” İfadelerini kullandı.

“MADIMAK’TA SANATIMIZ, EDEBİYATIMIZ, NEFESLERİMİZ KATLEDİLDİ”

Kemal Bülbül, “Madımak’la ilgili yapılan sürecin hiçbir aşamasını hukuk deviremez” diyerek, Alevi toplumunun, davanın takipçisi olması gerektiğine şu sözlerle vurgu yaptı:

“Madımak Katliamı, Alevi tarihinin tamamı ile ilgili bir katliamdır. Koçgiri yarım kalmış bir Madımak, Madımak ise tamamlanmış bir Koçgiridir. Madımak’ta Pir Sultan 33 kere tekrar idam edilmiştir. Daha önce bir tane bir sultanımız vardı şimdi 34 tane Pir Sultanımız var ama Hızır Paşalar da var. Madımak katliamı davasının zamanaşımına götürülmesine ‘Hayırlı uğurlu olsun’ demek Hızır paşalıktır. Madımak Katliamı suçlusunu affetmek Hızır paşalıktır. O nedenle Alevi toplumu, her aşamada bu davanın takipçisi ve avukatı pozisyonunda olmalıdır.

Madımak Katliamı’nda sanat, edebiyat, şiir, karikatür, nefeslerimiz, sazımız, Nesimi Çimen, Muhlis Akarsu şahsında âşıklık geleneğimiz, Hasret Gültekin şahsında bağlamamız; yani orada sadece insan katledilmedi. Bir soykırım operasyonu yapıldı.

“DOĞU PERİNCEK YARGILANMALIDIR”

Kemal Bülbül, Doğu Perinçek’in dava kapsamında dinlenilmesi taleplerine de değinerek Perinçek bu dosyanın sanığıdır” dedi.

Kemal Bülbül’ün aktarımları şöyle:

“Doğu Perinçek, bu dosyanın sanıklarındandır. Dinlenmesi falan değil, sanık niteliğinde yargılanması lazım. Maraş Katliamı’nda da Doğu Perinçek geleneğinin zemin hazırlaması söz konusuydu. Bu nedenle Doğu Perinçek, zaten bu tür davaların insanıdır, yargılanmalıdır. Türkiye’de şu ana kadar derin devletle alakalı, Alevilere, Kürt halkına diğer farklı halklara yapılan saldırı ve katliamların sanığıdır Perinçek. Kendisi de bunu ifade etmektedir. Bugün Kürt halkına dönük söylemlerinde de bu bariz bir şekilde ortaya çıkıyor. Doğu Perinçek ırkçılığı örgütlüyor. O halde sanıktır.”

Eren GÜVEN/ANKARA

EN SON EKLENENLER