‘Türkiye bir an önce Alevi inancını tanımalıdır’

AKD Genel Saymanı ve Pazarcık Şube Başkanı Hasan Çözükçe, Aleviliğin Almanya’da tanımasına dönük sürecin çok kıymetli ve önemli bir kazanım olduğunu vurgulayarak, Aleviliğin Türkiye’de de bir an önce tanınması gerektiğini belirtti.

Alevi Kültür Dernekleri (AKD) Genel Saymanı ve Pazarcık Şube Başkanı Hasan Çözükçe, Almanya’nın nüfus bakımından en büyük eyaleti olan Kuzey Ren-Vestfalya (NRW) eyaletinde Aleviliğin resmi statü kazanmasına dair değerlendirmelerde bulundu.

“BU KAZANIM ALEVİLER İÇİN ÇOK KIYMETLİ”

Hasan Çözükçe, Almanya’da bulunan Alevi örgütlerinin uzun süren emekleri ve uğraşları sonucunda elde ettikleri bu kazanımın Aleviler için çok kıymetli olduğunu vurguladı. Çözükçe, “Gönül ister ki yaşadığımız coğrafyada da aynı düzlemde kararlar çıksın. Sonuçta 20 milyon bir Alevi nüfusu ve Alevilerin kendilerine has bir ibadet şekilleri, ibadethaneleri var. 30 yıllık mücadele boyunca sadece inançlarına ve ibadet yerlerimize yönelik hak taleplerini dile getiriyoruz” dedi.

“SİZ KABUL ETSENİZ DE ETMESENİZ DE CEMEVLERİMİZDE İBADETİMİZİ YAPIYORUZ”

İktidara seslenen Çözükçe, “Siz kabul etseniz de etmeseniz de cemevlerimizde ibadetimizi yapıyoruz” diyerek, şunları ifade etti:

“Geriye sadece cemevlerinin Alevilerin ibadethanesidir denilmesinin yasal olarak kabul edilmesi süreci kaldı. Aslında çok zor olmaması gereken bir durum ama ne yazık ki Almanya’daki bu başarıyı henüz bizler Türkiye’de yakalayabilmiş değiliz. Umarım en yakın zamanda Türkiye’de de bu tür uygulamaları hayata geçirmiş oluruz.”

Türkiye’de yaşayan toplumların bu coğrafyadaki kültürel ve inançsal zenginliğin farkında olduğunu söyleyen Çözükçe, birey ve toplum olarak aşılmış sorunları resmi olarak da sonuca vardırılması ve Alevi toplumunun haklarının iade edilmesi gerektiğini ifade etti.

Diren KESER/MERSİN

EN SON EKLENENLER