25.26 Dönem CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet TÜM 1 Eylül Dünya Barış günü mesajı

1 Eylül Dünya Barış günü kutlu olsun.
1 Eylül Dünya Barış günü, Almanya’nın 1939 yılında Polonya’yı işgal ederek başlattığı İkinci Dünya Savaşı’nın yarattığı yıkım ve felaketleri unutmamak ve unutturmamak için ‘Dünya Barış Günü’ olarak kutlanıyor.
Her ne kadar BM (Birleşmiş Milletler) 2001’den sonra Sovyetler Birliği’nin faşizme karşı direnişinin izlerini silmek için 1 Eylül yerine 21 Eylül tarihini ‘Dünya Barış Günü’ olarak ilan etmiş olsa da Türkiye ve Ortadoğu coğrafyası gibi barış mücadelesinin önemini koruduğu yerlerde 1 Eylül bir mücadele günü olarak kutlanmaya devam ediyor.
1 Eylül Dünya Barış Günü’ne ne yazık ki bu yılda bir kez daha savaş ortamında bir sürecin içinde giriyoruz.
Ekonomi ve Barış Enstitüsü 2007 yılından beri her sene Küresel Barış Endeksi (KBE) yayınlayarak dünya çapında ülkelerin göreceli barış durumunu ve güvenlik seviyesini ölçüyor.
Ülkemiz ise bu yıl barış endeksi sıralamasında 163 ülke arasında 149’uncu sırada yer aldı.
Son yıllarda huzursuzluğun ve güvensizliğin arttığı ülkemizde ne yazıkki barıştan söz etmek bile suç sayılır oldu.
Siyasi iktidarın uyguladığı yanlış iç ve dış politikaların sürekli başarısızlıkla sonuçlanması ve ülkemizde yaşanan siyasi gelişmeler barış için daha fazla mücadele etmemiz gerektiğini açıkça gösteriyor.
Oysa bizlerin ülkemizde ve dünyada barışa ihtiyacı var.
Silah ve şiddetin yarattığı korkuya karşı barışın doğuracağı umuda ihtiyacımız var.
Fakat ortadoğu, dünyanın en önemli enerji kaynaklarının ve geçiş yollarının yer aldığı bir coğrafya olarak yüz yıldır bitmeyen savaşlara ve paylaşım mücadelelerine sahne olmaya devam ediyor.
Hemen yanıbaşımızda yaşanan bu savaşlar nedeniyle ülkemiz savaştan kaçan binlerce insana sahip çıkan ve dünyada en fazla sayıda mülteciye ev sahipliği yapan ülkelerin başında geliyor.
Göç İdaresi’nin rakamlarına göreTürkiye’de kayıtlı geçici koruma altındaki Suriyeli sayısı 19 Ağustos 2021 tarihi itibarıyla bir önceki aya göre 10 bin 688 kişi artarak toplam 3 milyon 701 bin 584 kişi oldu. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün 12 Ağustos 2021 rakamlarına göre, bu yıl 300.000 bi kayıt dışı Afgan düzensiz göçmen de ülkemizde barınmaya çalışıyor.

Bu rakamlardan da görüyoruz ki yaşanan savaşlar en çok halkı vuruyor.

Bu yüzden savaşlarda insanlar sadece canını ve malını yitirmiyor, beraberinde büyük bir insanlık krizini de doğuruyor.

İnsanlar savaşlar sonucunda yerinden yurdundan ediliyor, kadınlar, çocuklar göç yollarında şiddet içinde, ölümle yüz yüze, açlık ve sefalet içinde, sağlıksız koşullarda yaşamaya mahkum ediliyor.
Savaş yoluyla insanlarımızın yaşam hakkının ellerinden alınması asla kabul etmiyoruz. Bugün gerek dünyada gerekse ülkemiz içinde sorunların çözümünde, savaşın, bombaların, kurşunların,yerini barışın, sevginin, kardeşliğin, alması için sonuna dek mücadelemize devam edeceğiz..
Bizler çocuklarımız ile barış ikliminde yaşamak istiyoruz.
Bu yüzden insanlığın ve doğanın kurtuluşu savaşlar arkasındaki gerçekleri görmekten geçiyor.
Ancak bu sayede sorunlarımızı çözmek için bir adım atabiliriz. Bizler barışa sarılmalıyız, çünkü barış insanlığın sarılması gereken en önemli değerdir.

Bu duygu ve düşüncelerle barışın, sevginin, hoşgörünün egemen olduğu; savaşların, şiddetin, terörün olmadığı bir Türkiye ve Dünya diliyor, hep birlikte barış türkülerinin hep bir ağızdan söylendiği günler temennisi ile Dünya Barış Günü’nü kutluyorum.
MEHMET TÜM
25&26. DÖNEM CHP BALIKESİR MİLLETVEKİLİ

EN SON EKLENENLER