Önlü: Yalova’da nefret suçu işleyenler hakkında soruşturma başlatıldı mı?

HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, Yalova’da Alevilerin evlerine çarpı işareti konulmasına ilişkin soru önergesi hazırlayarak “Son 5 yıl içerisinde Alevilere dönük saldırılar, ev işaretlemeleri ve tehditlere yönelik kaç soruşturma açılmıştır?” diye sordu. 

HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, Yalova’ya bağlı Bağlarbaşı Mahallesi’ndeki Alevilerin evlerine çarpı işareti konularak duvarlarına ‘Alevi’ yazılmasına ilişkin soru önergesi hazırladı.

Alican Önlü, İçişleri Bakanlığının yanıtlaması istemiyle kaleme aldığı önergesinde Alevilerin yıllardır sistematik olarak birçok ilde saldırılara maruz kaldığını belirtti. Önlü, Alevi yurttaşları tehdit edenlerin korunup cesaretlendirildiğini ifade ederken “Maraş’ta, Çorum’da, Sivas’ta, Gazi Mahallesinde Alevilere yönelik saldırıları gerçekleştirenler yargı önünde cezalandırılmadığı için bu saldırılar her geçen gün artmaktadır” dedi.

“TEHDİTLERE YÖNELİK KAÇ SORUŞTURMA AÇILDI?”

Dersim Milletvekili Alican Önlü’nün, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından cevaplandırılmasını istediği sorular şöyle:

*Yalova’ya bağlı Bağlarbaşı Mahallesi Lokman Sokak’ta Alevilere ait evlere işaret konulması ve ‘Alevi’ yazılarak nefret suçu işleyen kişiler hakkında bakanlık olarak bir soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmış ise soruşturma hangi kapsam ve içerikte yürütülmektedir?

*Yalova’da yaşayan Alevi yurttaşlara yönelik bu çirkin provokasyona ilişkin tedirginlik duyan Alevi yurttaşların güvenliğini sağlamak adına ne tür çalışmalar yapılmaktadır?

*Son 5 yıl içerisinde Alevi mahalleleri, kurumları ve kanaat önderlerine yönelik kaç saldırı ve provokasyon girişimi olmuştur? Bu saldırı ve provokasyonların illere göre dağılımı nedir?

*Son 5 yıl içerisinde Alevilere dönük saldırılar, ev işaretlemeleri ve tehditlere yönelik kaç soruşturma açılmıştır? Bu soruşturmalar kapsamında gözaltına alınan ve hakkında işlem başlatılan kişi sayısı kaçtır? Hakkında işlem başlatılan kaç kişi hakkında tutuklama kararı çıkmıştır?

*Yalova’da yapılmak istenen provokasyona dair daha önce herhangi bir istihbarat bilgisi alınmış mıdır?

*Son 5 yıl içerisinde Alevi mahalleleri ve kurumlarına yönelik saldırı yapılacağına dair bakanlığınıza ve bakanlığınıza bağlı birimlere kaç ihbar elinize ulaşmıştır? Bu ihbarlar neticesinde gerçekleşen saldırı sayısı nedir? İhbarlar neticesinde engellenen saldırı girişimi olmuş mudur?

*İçişleri Bakanı olarak Alevi toplumunun endişesini ve tedirginliğini giderecek bir açıklama yapmayı düşünüyor musunuz?

PİRHA/ANKARA

EN SON EKLENENLER