FAZ: Ülkücüleri yasaklayın artık

Ülkücüler veya Bozkurtlar isimleriyle örgütlenen, başta Kürtler, Ermeniler ve Yahudiler olmak üzere birçok etnik gruplara yönelik ırkçı söylemleri olan ve yer yer şiddete varan saldırılar gerçekleştiren Türk faşistleri bir süredir Avrupa ülkelerinin gündeminde. Ermenilere yönelik linç saldırılarının ardından Fransa bu ırkçı grupları yasaklarken, Kasım ayında Almanya’da da Ülkücü Hareketi’nin yasaklanmasını önünü açan yasa tasarısı Federal Meclis’te kabul edilmişti.

Başta koalisyon hükümeti ortakları ve muhalefetin destek verdiği tasarıya rağmen Alman İçişleri Bakanlığı, Türk faşist grupları yasaklama sürecini ağırdan alıyor. Bu durum başta Sol Parti, Hür Demokratlar Partisi (FDP) ve Yeşiller Partisi’nin içinde yer aldığı muhalefet cephesinden sert şekilde eleştirilirken, ülkenin önde gelen günlük gazetelerinden Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ)’da Merkel hükümetine çağrı niteliğinde bir yazı yayınlandı.

‘KÜRT KADINLARINI ÜLKÜCÜ ÇEVRESİNDEN GELEN BİRİ KATLETTİ’

Gazetenin Kuzey Ren Vestfalya (NRW)’nin muhabiri Reiner Burger imzasıyla yayınlanan makalede Türk milliyetçi gruplarının Almanya’daki demokrasi ve özgürlükler için ne kadar tehlikeli olduğu anlatılarak bu grupların yasaklanması talep edildi. “Yasaklayın artık” başlığıyla yayınlanan yazıda aşırı sağcı grupların demokrasi için ne kadar tehlikeli olduğuna vurgu yapıldı.

NRW Eyaleti’nin Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın daha 2004 yılında Ülkücü yapılanmaya ve Türk milliyetçilerinin Almanya paralel toplum yaratma çabasında olduğuna dikkat çektiği hatırlatılan yazıda şimdiye kadar hükümetin sergilediği duyarsızlık eleştirildi. Kendilerini Ülkücü olarak adlandıran grupların Almanya’nın yakın tarihinde karıştığı şiddet olaylarına da yer verilen yazıda 1980’de Türk bir sendikacının Ülkücüler tarafından öldürüldüğü hatırlatıldı.

“2013 yılının Ocak ayında Kürt kadın siyasetçileri öldüren de Ülkücü çevreden geliyordu” vurgusunun dikkat çektiği yazıda ayrıca bu grupların “Osmanen Germania” isimli çetelerle de bağlantısının bulunduğu belirtildi. FAZ gazetesinin yorumunda dikkat çeken bir başka ayrıntı ise Almanya’daki Türk faşistlerinin sayısı. Gazeteye göre 11 bin sayısı ile Ülkücüler Almanya’daki en büyük aşırı sağcı grup.

‘YASAK İÇİN ALMANYA’NIN BİRÇOK NEDENİ VAR’

Fransa gibi Almanya’nın da Ülkücüleri yasaklaması için birçok nedeninin bulunduğu ifade edilen yazıda, Federal Mecliste Hıristiyan demokratlar, sosyal demokratlar, FDP, Yeşiller ve Sol Parti’nin yasak konusunda ortak tavır sergilemesine rağmen, bu konuda şimdiye kadar hiçbir adımın atılmaması eleştirildi.

 

 

EN SON EKLENENLER