Êzidî yurttaş Özmen: Saldırganlar cezalandırılsın

Midyat’ta 1979’da çıkmak zorunda kaldığı köyüne geri dönen Êzidî yurttaş Süleyman Özmen köylüler ve korucuların saldırısına uğradı. Köyden zorla çıkarılan Özmen, ‘Eğer insan hakları varsa, bunlar cezalandırılmalı’ dedi  

Mardin’in Midyat ilçesine bağlı Kfernas (Çayırlı) köyünden 1979 yılında ayrılmak zorunda kalan ancak yıllar sonra köyüne dönmek isteyen Êzidî Süleyman Özmen (65), 12 Şubat’ta saldırıya uğradı. Köyün sahibi olduğunu iddia eden Nizamettin Çelebi ve yakınları ile aralarında korucuların da olduğu grubun saldırısına uğrayan Özmen’in yeniden inşa etmeye çalıştığı evin bahçe duvarı saldırganlar tarafından kepçeyle yıkıldı. Saldırı sonucu kolundan ve bacaklarından yaralanan Özmen, suç duyurusunda bulundu. Hukuki destek talebi ile İnsan Hakları Derneği (İHD) Mardin Şubesine başvuran Özmen, yaşadıklarını anlattı.

‘Seni öldüreceğim’ dediler’

Köydeki evini onarıp yerleşmek için gittiğini ve söz konusu kişilerin yanına geldiğini belirten Özmen, aralarında yaşanan tartışmada evine zarar verilmemesini istediğini söyledi. 1979 yılında da baskılar nedeniyle köylerini terk etmek zorunda kaldığını kaydeden Özmen, kendisine baskı ve zulüm edildiğini, kafasına silah dayandığını ifade etti. Özmen, “Bana ‘senin burada bir şeyin yok. Seni öldüreceğim’ dediler” diye vurguladı. Köyden kovulduğunu belirten Özmen, işgale son verilmesini istedi.

İnsan hakları varsa!

2003, 2004 ve 2005 yıllarında da köye dönmek istediği sırada aynı kişilerin saldırısına uğradığını hatırlatan Özmen, o dönem maruz kaldığı saldırı nedeniyle 3 hafta hastanede tedavi gördüğünü söyledi. Bugüne kadar gördüğü baskı ve zulme karşı sessiz kaldığını ancak artık sessiz kalmayacağını sözlerine ekleyen Özmen, “Eğer ki devlet varsa, insan hakları varsa, bunlar cezalandırılmalı” dedi.

MARDİN

 

EN SON EKLENENLER