Renkler ve Diller Korosu’ndan Dünya Anadil Günü mesajı

21 Şubat Dünya Anadil Günü vesilesiyle PİRHA’ya değerlendirmelerde bulunan Renkler ve Diller Korosu üyeleri kendi dillerinde 21 Şubat Dünya Anadil Günü’ne dair mesajlarını paylaşarak, anadilin insan için önemine vurgu yaptı, dilleri koruma çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Genel Kurulu, 1999 yılında aldığı bir kararla 21 Şubat’ı “Uluslararası Anadili Günü” olarak kabul etmiş ve ilk kez 2000 yılında, dünya çapında kültürel çeşitliliği ve çok dilliliği desteklemek amacıyla “Dünya Anadili Günü” kutlanmaya başlandı.

BM verilerine göre dünyada her iki haftada bir dil, içinde geliştiği entelektüel ve kültürel ortamla birlikte yok oluyor. Dünya üzerinde konuşulan dillerin yüzde 40’ı yok olma tehlikesi altında. Bütün dünyada 7 binden fazla dil konuşuluyor, 5 binden fazla “yerli” kültür yaşıyor, 370 milyondan fazla “yerli” insan yaşıyor.

Bugün, 21 yıldır dünyada dilsel alanda farkındalık oluşturmak ve çok dilliliği teşvik etmek için etkinlikler düzenlenip mesajlar yayınlanıyor.

Mersin’de faaliyet yürüten Renkler ve Diller Korosu da, çalışmalarını çok dillik üzerine yürüten, dillerin yok olmaması ve farklılıkların zenginlik olarak görülmesi için  çaba sarf ediyor.

21 Şubat Dünya Anadil Günü vesilesiyle PİRHA’ya değerlendirmelerde bulunan koro üyeleri, kendi dillerinde 21 Şubat Dünya Anadil Günü’ne dair mesajlarını paylaşarak, anadilin insan için önemine vurgu yaparak, dillerimizi ve renklerimizi koruyalım çağrısında bulundu.

Diren KESER/MERSİN

EN SON EKLENENLER