‘Türkiye’nin demokrasisi açısından tam bir utanç’

Buldan’nın Van’ın Saray ilçesinde bulunan Kapıköy Sınır Kapısı’nda yapmak istediği açıklamaya izin verilmedi. Önleri kamyonlarla kesilen Buldan, ‘Bu tutum ve manzara Türkiye’nin geleceği ve demokrasisi açısından tam bir utançtır’ dedi 

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP), “Herkes için Adalet” kampanyası kapsamında düzenlediği “İş ve Aş Buluşmaları”nın 3’üncüsü Van’da gerçekleşiyor. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, program kapsamında kente bağlı Saray ilçesine geldi. Buldan ve beraberindekilerin, ilçede bulunan Kapıköy Sınır Kapısı’nda yapmak istediği açıklamaya izin verilmedi. Sınır kapısına yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta bulunan bir noktada partililerin önleri kayyum yönetimindeki belediyenin kamyonları ile kesilerek, geçişlerine izin verilmedi.

Polis engeline rağmen Buldan açıklamada bulundu.

Darbe dönemlerinde bile…

Buldan, şunları söyledi: Bugün karşılaştığımız bu tutum ve manzara Türkiye’nin geleceği, Türkiye’nin demokrasisi açısından tam bir utançtır. Darbe dönemlerinde bile bu ülkede bu görüntüler yaşanmamıştır. Bu ülkede darbe yapmak isteyenler bile sizin kadar fütursuzca davranmamıştır. Hatta 15 Temmuz darbesi gerçekleşseydi, bugünkü durumla aynı şeyler yaşanacaktı. Biz bu talimatın, burada açıklama yapmamıza izin vermeyenlerin kimler olduğunu biliyoruz. Ancak and olsun ki bu talimata sizi sürükleyenlere, size bu talimatları verenlere asla prim vermeyeceğiz, asla onların önünde diz çökmeyeceğiz. Bizim halkımızla, tabanımızla seçmenimizle aramıza kimse giremeyecek. İşte bunu yaptığınız için her gün oy kaybediyorsunuz. İşte bunu yaptığınız için her gün küçülüyorsunuz. Siz bunu yaptığınız için biz büyüyoruz, çoğalıyoruz. Bu manzara bugün Türkiye tarihine bir utanç tablosu olarak geçmiştir

Sınır kapısı açılmalı

Koronavirüs salgını nedeniyle kapalı tutulan sınır kapısının açılması gerektiğinin altını çizen Buldan, “20 kilometre ileride olan Kapıköy Sınır Kapısı’nda Van halkımızın taleplerini dile getirmek üzere açıklama yapmak istedik ancak engellendik. Ama yine de sesimizi halkımıza duyurmak istedik. Yıllar önce bu ülkede barış olsun, bu ülkeye demokrasi gelsin, bu ülkede özgürlükler olsun, artık kardeş kanı akmasın diye başlatılan bir süreçte bu kapı açılmıştı. Van halkına hizmet ediyordu. Orada yapılan ticaret Van halkının gelirine, istihdamına fayda sağlıyordu. Fakat pandemi ile birlikte kapı kapatıldı. Elbette ki pandemi koşullarını hiçe sayarak değil, gerekli tedbirler alınarak, gerekli şartlar ve koşullar yerine getirilerek bu kapı açılmalıdır. Van halkının istediği, talep ettiği de budur” diye seslendi.

Newroz kutlamaları başlayacak

Özellikle bölge kentlerinde bulunan sınır kapılarının kapalı tutulmasının halka “büyük bir zulüm ve haksızlık” olduğunu ifade eden Buldan, Van halkının bu şekilde cezalandırılmak istendiğini söyledi. “Van halkına, ekonomiden, istihdamdan, gelirden faydalanmaması için her türlü engelleme yapılıyor” diyen Buldan, devamında şunları söyledi: Birkaç gün sonra bu bölgede Newroz kutlamaları başlayacak. İran’da Newroz kutlamaları şimdiden başladı. Newroz tatili ile birlikte İran halkı uçak seferleri ile Antalya’ya, İzmir’e, İstanbul’a gidecek. Ancak minibüsle bu sınır kapısından Van’a giriş yapamayacaklar. Bu tam bir çifte standart. Bunu kabul etmiyoruz. Pandemi uçakta seyahat edene bulaşmayacak, minibüsle seyahat edene bulaşacak anlayışını kabul etmiyoruz. Van halkının, esnafın, turizmcilerin bu talebini bir kez daha ile getirmek istedik. Van halkı şunu bilsin; HDP sizlerin her türlü talebini, her yerde, tüm engellemelere rağmen dile getirecektir. Bunun önüne kimse geçemeyecektir. Bir kez daha ifade ediyoruz; Kapıköy Sınır Kapısı pandemi şartlarına uygun şekilde acilen açılmalıdır. Sınır kapısı açılırsa belki de işinden aşından edilen insanlar işlerine geri dönecektir. Van halkının talebi budur. Biz de bu talebin arkasındayız.

Buldan, açıklamanın ardından partisinin Saray İlçe Örgütü binasına geçti. Buldan, burada kendisini bekleyen halkı selamlayarak, Özalp ilçesine geçti.

VAN

 

EN SON EKLENENLER