İran ateş açtı: 10 ölü, çok sayıda yaralı

İran Sınır Muhafızlarının, Sistan-Belucistan eyaletinde sınır ticareti yapan kişilere açtığı ateşte en az 10 kişinin öldüğü, 5’i ağır onlarca kişinin de yaralandığı bildirildi

Sistan-Belucistan eyaletine bağlı sınır kasabası olan Seraw’da, İran-Pakistan sınırında yakıt ticareti yapan bir grup, kendilerine kolaylık sağlanması talebi ile İran Sınır Muhafızlarına ait karakola yürüdü. Rûdaw’a konuşan Beluç aktivistlerin sözcüsü Abdullah Arif, karakol önüne geldiklerinde sınır muhafızlarının kalabalığa ateş açtığını, olayda en az 10 kişinin öldüğünü, 5’i ağır onlarca kişinin de yaralandığını söyledi.

Yaralılar alınamıyor

Arif, askerlerin açtığı ateş esnasında eylemcilerin araçlarının bazılarının yandığını, bu nedenle ölü ve yaralıların daha fazla olabileceğini aktardı. Abdullah Arif, “Göstericilerin öldüğü bölgenin etrafında hendek kazılmış, askerler araçların o bölgeye geçip ölü ve yaralıları almasına izin vermiyor” dedi. Bölgede internet ve altyapı hizmetlerinden yoksun olduklarını kaydeden Arif, bu nedenle dünyanın Sistan-Belucistan’dan yaşananlardan erken haberdar olamadığını söyledi.

Pakistan’ın Panjgur bölgesine kısıtlı miktarda yakıt ticareti yapan tücarların iki gün önce İran Sınır Muhafızları tarafından önlendiğini belirten Beluc aktivist, “Askerler tüccarlara ait araçlara el koydu ve sınırı geçmelerini önledi. Şoförlerimiz sınırda aç ve susuz kaldı. Göstericiler bunu protesto etmek ve Sınır Muhafızları’ndan kendilerine kolaylık sağlamalarını talep etmek için yürüdü” dedi.

İran’ın en yoksul eyaleti olan Sistan-Belucistan’da işsizlik ve ekonomik kriz daha şiddetli hissediliyor. Sınır bölgelerinde yaşayanlar, Pakistan ile Afganistan’a ticaret yaparak geçimlerini sağlıyor. İran hükumeti Seraw’da yaşananlara ilişkin henüz resmi bir açıklama yapmadı. Seraw güvenlik güçleri ise sınırda 32 bin kaçak yakıt ele geçirildiğini duyurdu, ancak olaylara değinmedi.

Kaynak: RÛDAW

EN SON EKLENENLER