Öker’in duruşması 10 Haziran’a ertelendi, ‘Aleviler iktidarın hedefinde’

2015 yılında Almanya’nın Karlsruhe kentinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı protesto mitinginde yaptığı konuşma nedeniyle hakkında dava açılan Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Kurucu Başkanı Turgut Öker’in ilk duruşması bugün İstanbul Anadolu Adliyesi’nde görüldü. Duruşma 10 Haziran’a ertelendi.

video gelecek…

2015 yılında “Gençlik Buluşması” etkinliği için Almanya’nın Karlsruhe kentine giden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı protesto mitinginde yaptığı konuşmadan dolayı hakkında dava açılan Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Kurucu Başkanı Turgut Öker bugün İstanbul Anadolu Adliyesi’ndeydi.

Öker’in Cumhurbaşkanına hakaret ettiği iddiasıyla 2 yıl önce başlatılan soruşturma sonucu açılan davanın ilk duruşması bugün 12.00’de İstanbul Anadolu Adliyesi’nde görüldü.

Duruşmaya Öker ve avukatlarının yanı sıra HDP Milletvekilleri Zeynel Özen, Musa Piroğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, CHP Milletvekili Ali Şeker, Alman Büyükelçiliği Hukuk Sorumlusu Christian Krings, Pir sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Ataşehir Şube/Cemevi Başkanı Gülsev Kaya, Hubyar sultan Alevi kültür Derneği’nin eski Başkanı Aydın Deniz, HDP Parti Meclisi Üyesi Nesimi Aday, Kartal Yörük Selim Dayanışma ve Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı Kenan Ziya Arabul katıldı.

Duruşma salonuna giren polisler Avukat SeyiT Sönmez’in talebiyle dışarı çıkarıldı.

Turgut Öker savunmasında, sosyal medyada Turgut Öker ismine ait Facebook hesabında yapılan paylaşımların kendisine ait olmadığını ve iddiayı kabul etmediğini söyledi.

Mahkeme duruşmayı 10 Haziran perşembe günü saat 10:00’a erteledi.

“YEZİT ZİHNİYETİ ÖNÜNDE DİZ ÇÖKMEYECEĞİZ”

Duruşması sonrası İstanbul Anadolu Adliyesi önünde bir açıklama yapan Turgut Öker duruşma sonrası yaptığı konuşmada, Yeni açılan davanın ilk duruşması gerçekleşti. Bugün ki duruşma da önceki duruşmalardan farklı değildi. Son 10 yıldır Avrupa’da gerçekleştirdiğimiz konuşmaları, afişleri kapsıyor” dedi.

Öker, şöyle devam etti:

“Katledilen gençlerimize sahip çıkmak için Avrupa’nın birçok yerinde mitingler yapıldı. Bizim kurumsal kimliğimiz yargılanıyor. Neden katliamlara tavır aldınız iddiası söz konusu. Bize istedikleri cezayı verebilirler. bir bedeli var. AABK olarak ne yaptıysak arkasındayız. son 6 yıl içinde Maraş’ta, Hatay’da yaptığım konuşmalar nedeniyle ceza aldık. Çok sinsi biçimde fiili bir zincirleme eylemler iddiası öne çıkarak bizi cezalandırmaya çalışıyorlar. Bu şekilde bizi yıldıramazlar. İktidarı elinde bulunduran Yezid zihniyeti hiç bir koşulda önlerinde Alevi toplumu diz çökmedi, şimdi de çökemeyecek. Alevi toplumuna zulüm yapanlar tüm insanlık tarafından lanetleniyor, şimdi de lanetliyoruz. Yezit’e lanet okumadan inancı birlemez Aleviler. Biz de inancımızı yerine getiriyoruz” diye konuştu.

Avukat Seyit Sönmez de, Yezit kelimesini kullanmanın suç olamayacağını söyledi. Sönmez, Öker’in Yezit kelimesini kullandığı için yargılandığını ifade etti.

“BU DAVA HEPİMİZE AÇILMIŞ BİR DAVADIR”

HDP Milletvekili Musa Piroğlu, Alevi halkı da bu iktidarın hedefi haline gelmiş durumda. Bu dava hepimize açılmış bir davadır. Omuz omuza yan yana durmaya devam edeceğiz. Bu davalar sindirme operasyonunun karşılığıdır. Onlar kaybedecek, biz kazanacağız” dedi.

“BU ÜLKEDE DİRENENLER ZULME UĞRUYOR”

CHP Milletvekili Orhan Sarıbal da, yargılananın Turgut Öker olmadığını biliyoruz. Yargılananın inanç olduğunu çok iyi biliyoruz. İktidar ya biat et ya terk et anlayışıyla hareket etmektedir. Faşizm her zaman istediğini yapmak için önce kendini sonra karşısındakileri tüketmektedir. Bu ülkede direnenler zulme uğruyor. Hiç birine taviz vermeyeceğiz. Yaşasın demokrasi, yaşasın barış, kardeşlik diyeceğiz. Saraya boyun eğmeyeceğiz. Bu mücadele saraya karşı direnenlerin mücadelesidir” dedi.

“İNANCIMIZ GEREĞİ YEZİT’E YEZİT DEDİK”

HDP Milletvekili Zeynel Özen ise Bu iktidar tüm ötekilere düşman. Boğaziçi öğrencilerine bile terörist diyebiliyor. Alevileri mücadelenin dışına atmak için Turgut Öker şahsında Alevilik yargılanıyor. Biz demokratik hakkımızı kullandık. İnancımız gereği Yezit’e Yezit dedik. Birlikte mücadele edilirse bunların ömrü zayıflayacak. Bizim şiarımız direnmektir” diye konuştu.

PİRHA/ İSTANBUL 

EN SON EKLENENLER