Odabaş’ın duruşması ertelendi: ‘İnancımızı yargılıyorsunuz; ayıptır, günahtır, zulümdür

İmara aykırı cemevi yaptırdığı gerekçesiyle yargılanan Alevi Kültür Dernekleri (AKD) Sultangazi Pir Sultan Abdal Cemevi Başkanı Zeynal Odabaş’ın mahkemesi 8 Temmuz tarihine ertelendi. Duruşma öncesi bir konuşma yapan Odabaş, “Alevilere açılan davalar  ülkeyi yönetenlerin ve sözde adaleti savunduğunu söyleyenlerin ayıbıdır” dedi. 

 Alevi Kültür Dernekleri Sultangazi Pir Sultan Abdal Cemevi Başkanı Zeynal Odabaş, “İmara aykırı cemevi yapmak ve halkın arasına kin ve nefret koymak” suçlamaları ile bugün bir kez daha yargı önüne çıktı.

 AKP’li Sultangazi Belediyesi, 2011 yılında Alevi Kültür Dernekleri Sultangazi Pir Sultan Abdal Cemevi için yıkım kararı çıkararak ‘imara aykırı yapı ve çevre kirliliği’ gerekçeleriyle 198 bin liralık para cezası kesmişti. Cezanın ödenmemesi akabinde ise cemevine icra gönderildi. 

Gaziosmanpaşa Adliyesi’nde görülen dava 8 Temmuz 2021 tarihine ertelendi.

“ALEVİLERE AÇILAN DAVALAR ÜLKEYİ YÖNETİNLERİN AYIBIDIR”

Mahkeme öncesinde Gaziosmanpaşa Adliyesi önünde yapılan açıklamada konuşan Zeynal Odabaş, Alevi inancının yargılanmak istendiğine vurgu yaptı.

“Alevilere açılan davalar  ülkeyi yönetenlerin ve sözde adaleti savunduğunu söyleyenlerin ayıbıdır” diyen Odabaş, şöyle devam etti:

“Demokrasiyi, insan haklarını, kardeşliği, temek hak ve özgürlükleri herkes için haykırıyoruz. Biz mahkemelerin önüne gelmekten utanmıyoruz. Bizim inancımızı yargılayan cemevimize yıkım kararı çıkaran anlayışı kınıyoruz. Aleviler, Sünniler, Kürtler, Çerkezler, Lazlar ve herkes anayasa önünde eşit olana kadar mücadelemiz devam edecek. Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Kurucu Başkanı Turgut Öker’e, PSAKD Malatya ve Erzincan şube başkanlarına ve Armutlu Cemevi Başkanı Zeynep Yıldırım’a açılan davalar aslında Alevilere açılan davadır. Bu, ülkeyi yönetenlerin ve sözde adaleti savunduğunu söyleyenlerin ayıbıdır. Adalet bugün bize; yarın ise bu ülkeyi yöneten siyasi iktidara ve muhalefete lazım. Bizim pirlerimizin, ulularımız hiçbir zaman inançlarından dönmediler. Pir Sultan’ın torunları olarak bizler de yolumuzdan dönmeyeceğiz. Dönenleri de kınayacağız. Bugün bu yargılamayı yapan hakimler, savcılar ellerini vicdanlarına koyup hiçbir siyasi gölge düşürmeden adaleti uygulamalı.”

“KURAN KURSUNA, CAMİYE DAVA AÇABİLDİNİZ Mİ?”

“Yanı başımızda bulunan kuran kursu, cami, halk eğitim, emniyet var; hangisinin hakkında dava açtınız?” diye soran Odabaş, Alevilerin helal lokmalarıyla yaptığı cemevine yıkım kararını hatırlatarak,  Hukuk kimsenin güdümüne girmemeli. Bu ülkede barışı, kardeşliği inşa edene kadar birlikte mücadeleye devam edeceğiz. Bu ülkeyi yönetenler dilini değiştirmelidir. Oy veren, vermeyen herkesi kucaklamalıdır. Herkesin diline, inancına, kültürüne saygı duyulmalı. Yanı başımızda bulunan kuran kursu, cami, halk eğitim, emniyet var; hangisinin hakkında dava açtınız? Alevilerin helal lokmalarıyla yaptığı cemevine yıkım kararı çıkarıyorsunuz. İnancımızı yargılıyorsunuz. Ayıptır, günahtır, zulümdür. Aleviyiz, haklıyız, kazanacağız” diye konuştu.

“CEMEVLERİMİZE HAKARET EDEN YEZİT ZİHNİYETİ İLE KARŞŞI KARŞIYAYIZ”

Mahkeme sonrasında Alevi Kültür Dernekleri (AKD) Sultangazi Pir Sultan Abdal Cemevi önünde yapılan açıklamada konuşan Alevi Vakıflar Federasyonu (AVF) Genel Başkanı Celal Fırat, cemevlerine yönelik saldırıların Alevilere yönelik nefret suçu olduğuna vurguda bulundu. Fırat,  “Kapılarımızın işaretlendiği, çocuklarımıza iş imkanı tanınmadığı ve ötekileştirildiğimiz bir süreci yaşıyoruz. Siyasal iktidar kendi yandaşları ile birlikte mağduriyet söylemi ile iktidar oldu. Şu an kendi gibi düşünmeyen herkesi mağdur eden bir pozisyona gelmişlerdir. Türkiye’de bir cami yıkım kararı için mahkeme kapılarına gidilseydi ne olurdu? Başka bir inanç grubuna ait bir inanç yerinde bir sıkıntı yaşansaydı biz Aleviler bu saldırının karşısında yer alırdık. Cemevlerimize hakaret eden bir Emevi-YeziT zihniyeti ile karşı karşıyayız. Cemevleri ibadathanemizdir. Mahkemelerin bunu böyle tescil etmesinin bizim için bir değeri yoktur. Değer veren bizlerizdir. Hükümetin kindar ve insanları ötekileştiren  söylemlerinden vazgeçmesi lazım. Bu saldırıyı tüm cemevlerimize ve Alevilere yapılmış bir hakaret olarak kabul ediyoruz. İnancımızı yok sayma hakkını kimse kendinde görmemeli” dedi.

“HİÇ BİR GÜÇ CEMEVLERİMİZİ YIKMAYA CÜRET EDEMEZ”

Daha sonra söz alan Alevi Kültür Dernekleri (AKD) Genel Başkanı İsmet Kurt  ise, “Onlar kaybedecek, biz kazanacağız. Aynı arazinin içerisinde cami, halk eğitim, karakol yapıldı; ama onlara hiçbir dava açılmadı. Bu dava en kısa zamanda karara bağlanmalı ve hak edilen verilmeli. Aleviler bu coğrafyada vardır, var olacaktır. Alevilerin ibadet yerleri cemevidir, her Alevi evi de cemevidir. Cemevleri hakkımızdır” şeklinde konuştu.

“Alevi toplumunun gün ışığına çıkmasını engelleyemeyecekler” diyen Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Kurucu Başkanı Turgut Öker de, “Sizlerin inancınıza, cemevlerinize sahip çıkmamış olsaydınız bu dava hemen sonuçlanır ve bu cemevi önünde buluşamazdık. Zalimlerin bizim için ne planladığından çok bizim ne yapmamız gerektiğini konuşmamız gerekiyor. Yezid bile şu ana mezarından çıksa bu cemevini yıkmaya cüret edemez. Kitlesel şekilde cemevlerimize sahip çıktığımız sürece hiçbir güç cemevlerimizi yıkamaz. Alevi toplumunun gün ışığına çıkmasını engelleyemeyecekler” diye konuştu.

“CEBERUT İKTİDAR CEMEVLERİMİZE SALDIRIYOR”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Zeynel Özen de, Alevilerin eşit yurttaşlık hakkını kazanana kadar mücadele edeceğini belirtti. Özen, “Bu ceberut iktidar bizlerin eşit yurttaşlık hakkını tanımadığı gibi cemevlerimize dava açıyor. Kendisinden olmayan herkese düşmanlar. Bizlerin bu duruşu sürdüğü sürece hiçbir güç bu cemevini yıkamaz. Alevilerin talepleri ana sütü kadar helaldir.  Biz cemevlerimize yasal statüyü kazandıracağız. Eşit yurttaşlığı kazanana kadar mücadeleye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

PİRHA/İSTANBUL

EN SON EKLENENLER