TGS: Halka haber ulaştırmak için mücadele edeceğiz

Ankara Emniyeti’nin sahada çalışan gazetecilere yönelik müdahalelerine dair suç duyurusunda bulunan TGS Ankara Şubesi halka haber ulaştırmaları için mücadeleye devam edeceklerini belirtti

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Ankara Şubesi, kentte gazetecilere yönelik polis engellemesine ilişkin Ankara Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Adliye önünde yapılan açıklamaya çok sayıda gazeteci de destek verdi. Açıklamada konuşan TGS Ankara Şube Başkanı Esra Koçak Mayda, Ankara Emniyeti’nin koronavirüsü (Kovid-19) gerekçe göstererek, gazetecilere fiziksel ve sözsel şiddet uyguladığına dikkat çekti.

Sistematik bir halde

Polisin tutumuna ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunduklarını da dile getiren Mayda, “Suç duyurusunu hem üyelerimiz hem de sahada çalışan arkadaşlarımızın bize şikayetleri nedeniyle yapıyoruz. Gazeteciler alanlarda eylemleri takip etmesinin nedeni halkın haber alma hakkı içindir. Gazeteciler kamu görevi yapıyor. Gazeteciler kurumlarının görevlendirmesiyle orada duruyorlar dolayısıyla burada bir insan hakları ihlali olduğunu söylememiz açıktır. Ankara Emniyeti’nin bu uygulamasının yaygın ve sistematik bir uygulama haline geldiğini söyleyebiliriz” dedi.

Mücadeleye devam

Haber alma hakkı ve basın, ifade özgürlüğüne engellemeye yönelik olan bu girişimlerin anayasaya ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne (AİHS) aykırı olduğunu belirten Mayda, şunları söyledi: “Kolluk kuvvetleri gazeteci arkadaşlarımıza, ‘görüntü çekme’, ‘buradan uzaklaş’, ‘sen kimsin?’ diye soruyor ya da itiyor veyahut kalkanlarını kaldırıp, görüntü almalarını engelliyor. Anayasa’nın 28’inci maddesi, ‘Basın hürdür ve sansür edilemez’ der ve devlet de basının ifade özgürlüğünü güvence altına almakla mükelleftir. TGS olarak bugüne kadar meslektaşlarımızın uğradığı her şiddette yanında olmayı kendimize görev bildik bugün de bu yüzden buradayız. Burada yapılmak istenen gazetecilerin görevlerini yapmamaları ve halka haber ulaştırmamalarıdır. Biz buna karşı mücadelemize devam edeceğiz.”

HABER MERKEZİ

EN SON EKLENENLER