YDK: Kurban’ın cenazesine yapılan işkence insanlık suçudur

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde bir araya gelen kadınlar, Dersim’de geçen yıl 02-04 Ekim tarihleri arasında Türk askerlerinin yaptığı bombardıman sonucu şehit düşen Türkiye Komünist Partisi/Marksist Leninist (TKP/ML) ve Türkiye İşçi Köylü Kurtuluş Ordusu (TİKKO) üyeleri Ali Kemal Yılmaz (Özgür) ile Gökçe Kurban’ın (Asmin) cenazelerine yapılan işkencelere dikkat çekti. 

Yeni Demokrat Kadın’ın (YDK) çağrısıyla toplanan kadınlar, toplantı salonuna “Kimse karanlığa uyanmasın diye güne Asmin olalım” pankartı astı. 

Kadınlar adına açıklamayı yapan YDK üyesi Tuba Apaydın, Kurban ve Yılmaz’ın hava bombardımanı sonucu yaşamını yitirdiğini hatırlatarak, “Cenaze teşhisinde iki gerillanın da kafasının kesildiği, başlarının ise kaybedildiği anlaşıldı. Gökçe Kurban’ın kafasının kesilmesi, bedenine yönelik yapılan işkenceler, kadın düşmanlığının ve IŞİD çetelerinden hiçbir farkı olmayan savaş politikalarının somut göstergesidir” şeklinde belirtti. 

10 Ağustos 2015 tarihinde şehit düşen ve çıplak bedeni teşhir edilen YJA Star üyesi Kevser Eltürk’e (Ekin Wan) yapılan işkencenin hala hafızalarda olduğunu belirten Apaydın, Gökçe Kurban’ın cenazesine yapılan işkencenin öfkelerini daha da büyüttüğünü dile getirdi.

Kurban’ın otopsi ve ön otopsi raporlarının gizlendiğine vurgu yapan Apaydın, tüm bunların nedeninin işkenceyi gizleme amacı taşıdığının altını çizdi.

İKTİDARIN KADIN DÜŞMANLIĞI

Apaydın, “Kadınlar özelinde bu işkenceler, ölü bedenlerine tecavüz, teşhir, cinsel organlarını kesme, cenazelerine yapılan cinsel işkencelerle ve diğer saldırılarla vahşi boyutlara ulaşmıştır. Başta Kürt kadınları olmak üzere hakkını arayan, mücadele yürüten kadınlar, savaş ganimeti olarak görülmektedir. Gökçe Kurban’ın cenazesine yapılan işkence de bu saldırılardan biridir ve insanlık suçudur” diye tepki gösterdi. 

Kadın düşmanlığının, iktidar eliyle normalleştirilmeye çalışıldığını dile getiren Apaydın, son olarak kadın dayanışmasını büyütme çağrısında bulundu.

EN SON EKLENENLER