‘Adalet olsaydı halimiz bu mu olurdu?

Yüksekova kayyumu yıktırdığı pasajın etrafındaki kulübelerde iş yapanlara yer tahsis etmedi. Eksi 20 derece soğukta kurduğu çadırda ayakkabı tamiri yapan 66 yaşındaki Abdurrahman Tekin, ‘Adalet olsaydı halimiz bu mu olurdu?’ diye sordu

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde Cengiz Topel Caddesi’nde bulunan ve 24 yıldır hizmet veren İran Pasajı, 2020’de Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yıkıldı. Yüksekova Kaymakamı, pasajda bulunan esnafın birçoğuna yer tahsis ederken, pasaj etrafındaki kulübelerde iş yapanlara ise hiçbir destek verilmedi. İçerik Yok

Cengiz Topel Caddesi üzerinde bulunan küçük bir kulübede 20 yıl boyunca ayakkabı tamirciliği yapan Abdurrahman Tekin (66), pasajın yıkılmasıyla kulübesi de kayyum tarafından kaldırıldı. Evine ekmek götürebilmek, ailesinin geçimini sağlamak için Tekin, kış aylarının çetin geçtiği Yüksekova’da eksi 20 dereceyi bulan soğukta Kasaplar Sokağı’nda kurduğu küçük derme çatma bir çadırda ayakkabı tamirciliği mesleğini sürdürüyor.

‘Kaymakam başından savdı’

Küçük bir kulübesinin olduğunu ve ailesinin geçimini bu kulübeden sağladığını anlatan Tekin şunları söyledi: Eskiden eve gıda alabiliyor ve çocuklarımın ihtiyaçlarını karşılayabiliyordum. Geçen yıl kaymakam yanımıza gelip, ‘Buradan çıkacaksınız’ dedi. 3-4 defa kaymakamın yanına gidip, bir çözüm, bir yer bulmasını istedim. Kaymakam bize, ‘Yer yok, kendiniz bir yer bulun, ben size nerden bulacağım’ diyerek, bizi başından savdı.

‘Zorla yerimizden ettiler’

Kulübesini terk etmediği için polis ve zabıtaların baskılarına, tehditlerine maruz kaldığını anlatan Tekin, kamyon ve kepçelerle zorla kendilerini yerinden etmek istediklerini söyledi. Tekin, “Bir yıl olmadı yaza kadar idare edin dedik. Ancak kaymakam “Kesinlik olmaz. Kulübelerden çıkmazsanız, her şeyi dereye atarız” diyerek, zorla bizi yerimizden ettiler. Başka çaremiz, yolumuz kalmadığı için kulübelerimizi kaldırıp, evimize götürüp bir köşeye atmak zorunda kaldık” diye belirtti.

‘Evde çalışan sadece benim’

Eve bakacak kimse olmadığı için 17 kişilik ailesine bakmak zorunda olduğunu anlatan Tekin, “Aileme bakmak ve okuyan çocuklarımın masraflarını karşılamak için soğukta çalışıyorum. Evde çalışan sadece benim. İki oğlum var, çalışmak için Mersin’e ablasının evine gittiler, ama pandemi nedeniyle iş bulamadılar” dedi.

‘Adalet nerde kaldı?’

Kendisi gibi kulübelerde kalan diğer esnaflarında aynı durumda olduğunu dile getiren Tekin, birçok esnafın duvar dibinde tezgahlarını kurduğunu ve yağmur altında çalışmak zorunda kaldığını anlattı. Herkesin mağdur durumda olduğunu ifade eden Tekin, “Devlet bize sahip çıkmazsa niye var. Adalet nerde kaldı? Adalet olsaydı halimiz bu mu olurdu? Brandadan yer yaptım açık alanda çok soğuk oluyor. Ellerimi ısıtmak için fırına gidip bir tenekeye kül dolduruyorum. Ayakkabı getiriyorlar ama soğuktan ellerim tutmadığı için tamir etmekte zorlanıyorum. Buna rağmen eve ekmek götürmek için bu işi yapıyorum. Mağduriyetimizin giderilmesi için herkes elinden geleni yapmasını istiyoruz” dedi.

HAKKARİ

 

EN SON EKLENENLER