Ekvator’da kurulacak hükümetin bir anahtarı yerli halkın elinde olacak

Ekvator’da başkanlık ve meclis seçimleri üzerinden 17 gün geçmesine rağmen, ikinci tura çıkacak aday, resmi olarak daha deklare edilemedi. Seçimin ilk günlerinde yerli halkın adayı olan Yaku Perez ikinci tura hak kazanmıştı ama bazı itirazlar üzerine sonuçlar geciktirildikçe, sayımların devam ettiği söylenerek sonuçlar onaylanmadı.

Bazı illerde oylar yeniden sayılmaya başlandı. Sayımların sonunda yerli halkın adayı üçüncü sıraya düştü. Muhafazakar aday Guillermo Lasso yeni sayım sonrasında ikinci sıraya yükseldi. Fakat hükümet yeni sayım sonuçlarını da henüz resmi olarak ilan etmedi. Resmi açıklamanın geciktirilmesi eylem halinde olan yerli halkın tansiyonunu düşürmeye yönelik bir tutum olma ihtimalini akıllara getiriyor. Çünkü Ekim 2020’de 11 kişinin ölümüyle sonuçlanan başkent Quito’da yaşanan olaylar, yerli halkların içinde yer aldığı olaylardı. O açıdan devlet görevlileri, yerli halkın öfkesini düşürmek adına, seçim sonuçlarını zamana yayarak açıklama politikası yürütüyor. Ancak bu durum, seçim sonuçları üzerindeki şüpheleri artırmaya ve tartışmalara yol açıyor.

Aslında ilk tur seçim sonuçları, ikinci tur seçimleri beklenmeden de kimin başkan olacağının işaretlerini veriyordu. Çünkü sonuçlar, UNES ‘Umut İçin Birlik’ adayı Andres Arauz’ın lehineydi. Diğer iki aday ikincilik için mücadele ederken, Arauz, ABD gezisine gitti. Bu ziyaret, değişik çevreler tarafından ‘artık Başkan olarak çalışmaya başladı’ yorumlarına neden oldu.

Yerli halklar oyların tekrar sayılması ve seçim hilelerinden kuşku duyuyor. Hatta kendi adaylarına verilen oyların çalındığını belirtiyorlar. Bu tartışmalar sürerken, ikinci tur için ‘Nulo’ kampanyası da güçlü bir ihtimal. Yani yerli halklar, ikinci tur seçimlerinde boş oy kullanarak hem kendi renklerini belli edecek hem de gerçek potansiyellerini görebilme fırsatını yakalamış olacaktır.

MECLİSİN DURUMU

Ekvator’daki son seçim ile parlamentoda ilginç bir denklem oluştu. Mecliste toplam 137 koltuk için yarışılıyor. Hükümet kurabilmek için 70 parlamenter gerekiyor. Mevcut sonuçlar, hiçbir partiye tek başına hükümet kuracak imkan vermiyor. Arauz’un partisi 49 vekil kazanabildi. İkinci sırada 27 vekil ile Yaku Perez’in partisi Pachakutik kazandı. Üçüncü sıraları 18’er vekil ile Demokratik Sol Parti ve Sosyal Hristiyan Parti paylaştı. İkinci tura hak kazanan Guillberto Lasso’nun partisi CREO (Fırsatlar Yaratma partisi) ise ancak 12 vekil çıkarabildi. Geri kalan 13 koltuk da diğer 8 parti arasında bölüşüldü.

Bu durumda mecliste farklı ihtimaller ortaya çıkmaktadır. Birinci ihtimal, 77 vekil ve 27 vekil ile ilk iki sırayı alan Arauz ve Yaku ortak hükümet kurar. Bu ihtimal, seçim sonuçları üzerindeki hile gölgesini ve yerli halkların rahatsızlıklarını telafi edeceği gibi, partilerini hükümet ortağı yaptığı için yerlileri memnun edecektir.

İkinci olasılık Arauz ve Sol Demokrat Parti ve diğer küçük partilerin de ortak edilerek oluşacak çoklu koalisyon hükümetidir. Bu durumda da en büyük muhalefet, yerli halkın partisi olan Pacakutik’ten gelecektir. Ayrıca yerli halkların partisi dışında, diğer iki muhafazakar parti de yeni hükümete muhalefet edecektir. İkinci turda Lasso’nun seçilmesi durumunda, Lasso hükümette hiçbir iş yapamaz duruma gelecektir. Çünkü mecliste yalnız 12 vekil ile temsil ediliyor. Bu durumda Lasso’nun, parlamentoda ve hükümette, çoğunluk olan partilere rağmen ve onların desteği olmadan başkanlık yapabilmesi çok güç olacaktır.

 

EN SON EKLENENLER