HDP oyları herkese dert oldu

Ankara’nın dehlizlerinde, kapalı kapılar ardında HDP’nin nasıl tasfiye edileceğini tartışan iktidar ortakları, bir yandan da HDP’ye verilen milyonlarca oyun peşinde. Sadece onlar da değil, ‘muhalif’ler de aynı dertten muzdarip

MHP tarafından ortaya atılan, AKP tarafından ise nispeten temkinli karşılanan “HDP’nin kapatılsın” tartışması şimdilik ‘dokunulmazlık fezlekeleri’ ve yasa düzenlemeleri üzerinden devam ederken, Ankara kulislerinde ve HDP’den hiçbir yetkilinin çağrılmadığı programlarda “HDP seçmeni” üzerine spekülasyonlar sürüyor. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ile Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Hakkı Saruhan Oluç’un da arasında bulunduğu 25 milletvekiline ait yeni dokunulmazlık dosyaları Meclis Başkanlığı’na sunuldu. Yasama Dokunulmazlığının Kaldırılması Hakkında Cumhurbaşkanlığı Tezkereleri, Meclis Başkanlığınca “Gelen Kağıtlar” listesinde yayınlanarak Anayasa ve Adalet Komisyonu Üyelerinden Kurulu Karma Komisyona havale edildi. Aralarında Kobanê soruşturması kapsamında fezleke hazırlanan 9 HDP milletvekili de yer alıyor.

HDP’siz seçim planı

Cumhuriyet’ten Selda Güneysu’nun kulis haberine göre iktidar ortakları, 2023 seçimlerine “HDP’siz girmenin” yöntemlerini tartışıyor. TBMM’de HDP’li milletvekilleri hakkındaki fezlekelerin “içeriklerine göre” bir an önce TBMM Karma Komisyonu’na gelmesi beklenirken, bazı milletvekillerinin “dokunulmazlıklarının düşürülmesi” yönünde karar alınacağı düşünülüyor. Plana göre, 2023’e giden süreçte pek çok HDP’linin dokunulmazlıkları kaldırılacak. Ardından da bu milletvekilleri hakkında yargılama sürecinin önü açılmış olacak. İktidar cephesinde, böylece milletvekilleri hakkındaki yargılama ile birlikte “HDP ile ilgili kapatma davasının açılması” da öngörülüyor ve bölgedeki oyların da Cumhur İttifakı’nca gasp edilmesi planlanıyor.

Herkesin rüyası

HDP oyları Ancak HDP oylarına göz dikenler AKP ve MHP’den ibaret değil, Bütün bu tartışmalar sürerken, önceki akşam HaberTürk’te yayınlanan ‘Türkiye’nin Nabzı’ programının da konusu HDP’li seçmenin “nerede konumlanacağı”ydı. Programda konuşan gazeteci Gürkan Hacır, AKP-MHP blokunun HDP’yi tümden silme planı yaptığını, bunun için de HDP’de siyaset yapmış insanlara “siyasetten ömür boyu yasaklılık” getirmek istediğini, bunun hazırlıklarının yapıldığını öne sürerken, böyle bir durumda bölgedeki Kürt oylarının CHP’ye gideceğini iddia etti. Aynı programda konuşan Nagehan Alçı ise, bir bütün olarak devletin HDP’ye düşman gözüyle baktığını, HDP oylarının ne olacağını da umursamadığını ifade etti.

Herkes oylara talip

İktidar ortaklarının “HDP’siz seçim” planları yaptığı süreçte, bu durumda “ortada kalacağı” varsayılan HDP oyları ile ilgili olarak heveslerin başka partilerde de kabardığı gözleniyor. Önceki günlerde Akşener, HDP ile bir ittifak düşünmediklerini açıklarken, “HDP’ye oy veren bir seçmenin İyi Parti’ye de oy verebileceğine inanıyorum. Ben Diyarbakır’da 8 bin 500 oy aldım. Sur’dan da, Cizre’den de Ergani’den de oy aldım. Önyargılarla baktığınızda hiç oy çıkmaması gereken yerlerden oy çıkmış. Doğu illerinden milletvekili çıkarabilir pozisyondayız. Arkadaşlarımız orada vekil seçilebileceğine inanarak çalışıyor” demişti. Bu arada, iktidarın eteğine yapışarak ayakta kalan ve oy oranı yüzde 1’e ulaşmayan Vatan Partisi Başkanı Doğu Perincek bile geçen hafta katıldığı bir programda, “Kürt seçmen Vatan Partisi ve AK Parti’ye yönelecek. Güneydoğu’- daki illerimizde iki partiye çok kuvvetli yöneliş var. Bunlardan birisi Vatan Partisi birisi de AK Parti’dir” iddiasında bulunmuştu. Bütün bunlar sürerken, “Herkes için adalet” kampanyasını sürdüren HDP ise, her yerde halktan büyük ilgi görüyor, günlerdir yapılan kongreler halkın partiye olan bağlığını gösteriyor.

Temel: Rüya görüyorlar

Konuyla ilgili gazetemize konuşan HDP Eşbaşkan Yardımcısı Tayip Temel, iktidarın son çare olarak “Ahlaki sınırları zorlayan bir mühendislik çalışması” yürüttüğünü belirterek, HDP’nin bölüşülecek bir miras olmadını söyledi. Temel, “Bugün Medya, atanan kayyımlarla çalışan bir alan. Atanan kayyım ve enforme edilen ağızlar, görüldüğü üzere her gece HDP şahsında demokratik kamuoyunun, çoğulcu halk gerçekliğini, totalde de HDP seçmenini ve Kürt halkının değerlerini hedefe koyan, hiçleştiren bir özel savaş ile manipülasyon yapmaktadır. HDP’yi önce bir kayıtsızlık alanına daha sonra da görünmezlik cenderesine sokmaya çalışıyorlar” dedi.

“Bu yapılanlar özel savaştır, esasında da fetihçi bir hınç hukukunun dışavurumudur” diyen Temel, “HDP’yi parçalara bölüp, toplayıp, çıkarıp, dağıtıp, yerleştiriyorlar bir yerlere. Oysa HDP’nin ne olduğu, nasıl bir siyaset izlediği açıktır, onların gördüğü şeyin bir rüyadan ibaret olduğu da. HDP bir miras değildir bölüşecekleri, HDP bir pasta değildir paylaşacakları, HDP bir rant değildir üzerine çökecekleri” şeklinde konuştu. Temel, devamla, “HDP bir fikriyattır, hakikattir, emektir, çoğulculuktur, sağduyudur ve çeliğe verilmiş su… HDP, demokrasi ve çoğulcu siyasetin nefreti ile yanıp tutuşanların da korkulu rüyası, bu ülkede barış ve diyalogun da tek teminatıdır” diyerek, “Ekran kulübelerinde Saray rüyalarını görenlerin yapacağı en iyi şey bu gafletten uyanmalarıdır” tavsiyesinde bulundu.

SAMER: HDP yerli yerinde

Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi, 20 Şubat’ta açıkladığı bir saha araştırması ile bölgedeki seçmenlerin nabzını tutmuş ve AKP’nin giderek eridiğini, HDP’nin ise gücünü koruduğunu ortaya koymuştu.

Araştırmada sorulan “Bu pazar bir genel seçim olsa hangi partiye oy verirdiniz?” sorusuna katılımcılarının yüzde 40,3’ü “HDP”, yüzde 18’i “AKP”, yüzde 10,2’si “Oy Kullanmayacağım”, yüzde 8,7’si “Kararsızım”, yüzde 5,8’i ise “CHP” olarak açıklamıştı.

Yanıtlara göre; en büyük oy düşüşü 7,9 puan farkla AKP de olurken, HDP’nin önemli ölçüde oyunu koruduğu, CHP’nin ise oylarında 2,2’lik bir artış sağladığı görüldü.

HABER MERKEZİ

EN SON EKLENENLER