İsveç Parlamentosu’nda Türkiye eleştirisi

İsveç hükümetinin 2021 yılı dış politika deklarasyonunu açıklayan Dışişleri Bakanı Linde’nin Türkiye’deki insan hakları ihlallerine çok az yer vermesine Liberal Parti Dış Politika Sözcüsü Malm tepki gösterdi

İsveç’te her yılın Şubat ayında hükümet, dış politikada izleyeceği politikayı parlamentoda açıklıyor. Partilerin dış politika sözcüleri ve milletvekillerinden gelen görüş, eleştiri ve öneriler değerlendirildi.

Parlamentonun dünkü oturumunda Liberal Parti Dış Politika Sözcüsü Fredrik Malm, Türkiye’deki gelişmelere çok az yer ayırdığı için İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde’ye sert eleştiriler yöneltti. Linde, dış politika deklarasyonunda Türkiye’nin Avrupa’da merkezi bir rol oynadığını belirttikten sonra demokratik güçleri desteklemeye devam edeceklerini ve insan hakları ihlallerini gündeme getireceklerini söylemekle yetindi.

Hükümetin dış politika deklarasyonunu dinlerken Türkiye’yle ilgili güçlü ve açık ifadeler aradığını ancak duyamadığını belirten Malm, Dışişleri Bakanı Ann Linde’nin İsveç’in Türkiye’nin insan hakları suçlarını gündeme getireceğini söylemekle yetinmesini eleştirdi.

Demirtaş tutuklandı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Avrupa’nın en büyük kenti İstanbul’da yapılan yerel seçimleri partisi kaybettiği için yeni bir seçime gittiğini hatırlatan Malm, Türkiye’ye  yönelik şu eleştirilerde bulundu: Pratikte tüm ifade özgürlüğünü ortadan kaldırdı. Halka yönelik yoğun baskı yapan Türkiye bir hukuk devleti olarak kabul edilemez. Muhalefetteki politikacılar örneğin Selahattin Demirtaş tutuklandı.

Sert yaptırımlar vurgusu

Türkiye’nin dış politikada da saldırgan bir tutum içinde olduğuna dikkat çeken Malm, ”İsveç neden bunları dış politika deklarasyonunda ele almıyor? Neden dış politika deklarasyonunda Türkiye’ye yönelik sert ifadeler ve yaptırımlardan söz edilmiyor? Neden deklarasyonda İsveç’in geniş bir ittifakı bir araya getirerek normal bir devlet gibi davranması için Türkiye’ye baskı yapılmıyor?” sorularını sıraladıktan sonra deklarasyonda bu ifadelerin yer verilmemesine tepki gösterdi.

Linde’nin cevabı

Malm’ın eleştirilerini yanıtlayan Ann Linde, ”Türkiye’deki durum söz konusu olduğunda Fredrik Malm gibi hükümetimiz de insan hakları, demokrasi ve hukuk devletinin ilkeleri açısından Türkiye’deki gidişi oldukça ciddi değerlendiriyor” dedi.

Eren Keskin’e ceza

Bundan bir süre önce HDP’lilere yönelik yapılan toplu tutuklamaları ele alan Linde, HDP eski Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın uzun süreden beri cezaevinde tutulduğunu hatırlattı. Gazeteciler, dini azınlıklar, insan hakları savunucuları ve sendika liderlerinin de cezaevinde tutuklandığını belirtti.

Anna Lindh Anı Fonu’nun insan hakları alanındaki çalışmalarından ötürü ödüle layık gördüğü İnsan Hakları Derneği Eş Genel Başkanı Eren Keskin’in aldığı hapis cezasını vurguladı.

Saldırgan politika

İsveç ve Avrupa Birliği’nin bu olumsuz gidişata karşı her biçimde tutum alması gerektiğini söyleyen Linde, ”Bu konuları Türk yetkililerle görüşmelerde ele alıyoruz. Ayrıca Avrupa Birliği’nde yeni yaptırımları konuşuyoruz” dedi.

Dışişleri Bakanı’nın Türkiye hakkındaki eleştirilerinin çoğuna katılmakla birlikte bazı sorunları ayrıntı olarak görmesini uygun bulmadığını belirten Malm, Türkiye ve Erdoğan’ın Suriye, Akdeniz, Irak Federe Kürdistan Bölgesi ve Ermenistan’da saldırgan politikalar izlediğine dikkat çekti.

Linde, Türkiye’deki gelişmelerden söz ederken ayrıntı kelimesini kullanmasının doğru bir seçim olmadığını kabul etti ve Türkiye’de çok önemli sorunların olduğunu söyledi. Kendisine tanınan 20 dakikalık konuşma süresi içinde görüşlerini tam olarak dile getiremediğini söyleyen Linde, Malm’ın kaygılarına tamamıyla katıldığını belirtti.

Ankara’ya kanmamalı

Sol Parti Milletvekili ve Dış Politika Sözcüsü Häkan Svenneling, Türkiye’nin baskıcı lideri olarak tanımladığı Erdoğan’ın Avrupa ile kötüleşen ilişkileri iyileştirmek için hazırlık yaptığını söyledi. Avrupa Birliği liderlerinin Ankara’dan gelen seslere kanmaması gerektiğini söyleyen Svenneling, “Despotluk, muhaliflerin tutuklanmaları sürüyor ve demokratik alan daralıyor. Sadece son zamanlarda seslerini susturmak için 700 kişi tutuklandı” diyerek HDP’ye yönelik soykırım operasyonlarına tepki gösterdi.

Kürt Halkına yönelik baskılar sürüyor

Sol Parti Milletvekili ve Parlamento İkinci Başkan Yardımcısı Lotta Johnsson Fornarve, Erdoğan’nın Türkiye’de baskıcı politikasını sürdürdüğünü ve salgın koşullarında Türkiye’deki durumun daha da kötüleştiğini söyledi.

Muhalefetin alanının giderek daraldığına dikkat çeken Fornarve, “Kürt Halkına yönelik baskılar sürüyor, aralarında HDP eski Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın da bulunduğu çok sayıda gazeteci, politikacı ve muhalif hala cezaevlerinde. Özellikle kadınlar baskılardan olumsuz etkilendi ve pandemi sırasında evde ve toplumda şiddet arttı” dedi.

Dış dünyanın Türkiye’de olanları görmesi ve saldırıları protesto etmesi gerektiğini söyleyen Fornarve, “İsveç önemli bir rol oynayabilir. Bizlerin demokrasi ve insan hakları için Türkiye’de mücadele eden demokratik güçleri desteklememiz önemli” diyerek İsveç Hükümeti’ne muhaliflere verdiği desteği artırması çağrısı yaptı.

DIŞ HABERLER

EN SON EKLENENLER