Ocak ayında ihracatta ilk sırayı Almanya aldı

TÜİK’in açıkladığı Ocak ayı ihracat verilerine göre, teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ihracatı içindeki payı sadece yüzde 3 oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan genel ticaret sistemi kapsamında üretilen geçici dış ticaret verileri açıklandı.

Buna göre, ihracat 2021 yılı Ocak ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,3 artarak 15 milyar 45 milyon dolar, ithalat ise yüzde 5,9 azalarak 18 milyar 79 milyon dolar şeklinde gerçekleşti.

Almanya yine ilk sırada

Ocak ayında ihracatta ilk sırayı Almanya aldı. Almanya’ya yapılan ihracat 1 milyar 455 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 933 milyon dolar ile ABD, 864 milyon dolar ile İtalya, 813 milyon dolar ile Birleşik Krallık, 738 milyon dolar ile Fransa takip etti. İlk 5 ülkeye yapılan ihracat, toplam ihracatın yüzde 31,9’unu oluşturdu.

Çin’den alınan ürünler

İthalatta ise ilk sırayı Çin  aldı. Ocak ayında Çin’den yapılan ithalat 2 milyar 200 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 1 milyar 829 milyon dolar ile Rusya, 1 milyar 511 milyon dolar ile Almanya, 809 milyon dolar ile Irak, 729 milyon dolar ile ABD izledi. İlk 5 ülkeden yapılan ithalat, toplam ithalatın yüzde 39,1’ini oluşturdu.

Teknoloji yoğunluğuna göre dış ticaret verileri, ISIC Rev.4 sınıflaması içinde yer alan imalat sanayi ürünlerini kapsamaktadır. Ocak ayında ISIC Rev.4’e göre imalat sanayi ürünlerinin toplam ihracattaki payı yüzde 93,8’dir. Yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ihracatı içindeki payı yüzde 3,0 şeklinde oldu. Yine ocak ayında imalat sanayi ürünlerinin toplam ithalattaki payı yüzde 78,7 oranında iken, bunun içinde yer alan yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ithalatı içindeki payı 13,6 oldu.

HABER MERKEZİ

EN SON EKLENENLER