‘Özgürlüğümüz için isyandayız’

Ankara Kadın Platformu, 8 Mart’ta ‘Ayrımcılığa, yoksulluğa ve erkek devlet şiddetine karşı özgürlüğümüz için isyandayız’ sloganıyla alanlara çıkacak

Kadınlar bu yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü, tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını koşullarında karşılıyor. 8 Mart kapsamında etkinlikler devam ederken, yapılacak eylemler için kadınların hazırlıkları da sürüyor. Ankara Kadın Platformu bu yıl 8 Mart’ta, “Ayrımcılığa, yoksulluğa, erkek devlet şiddetine karşı özgürlüğümüz için isyanlardayız” şiarıyla Sakarya Caddesi’nde eylem gerçekleştirecek. Platformdan Latife Kahya Demirci ve Fatma Kılıçarslan, 8 Mart planlamalarına ve yürütecekleri mücadeleye dair Jin News’e konuştu. Ankara Kadın Platformu’nun 2006’dan bu yana faaliyette olduğunu söyleyen Latife Kahya Demirci, “Bu sene şiarımız, ‘Ayrımcılığa, yoksulluğa, erkek devlet şiddetine karşı özgürlüğümüz için isyanlardayız’ olarak belirledik. Ana sloganımızı da ‘Susmuyoruz, korkmuyoruz, aşağıya bakmıyoruz’ şeklinde netleştirdik” dedi.

‘Haklarımız için sokaklardayız’

Her geçen gün kadına yönelik hak ihlallerinde artış yaşandığını vurgulayan Demirci, Boğaziçi eylemlerinde LGBTİ+ bireylerin ve öğrencilerin gözaltına alındıklarında çıplak aramaya maruz kaldıklarını aynı zamanda cezaevinde tutuklu olan kadınlara da sistematik olarak bu işkencenin yaşatıldığını söyledi. Erkek devlet şiddetine karşı mücadele içinde olduklarının altını çizen Demirci, “Bölgede kadın kurumlarının kapatılması, belediyelere kayyum atanması, kadın merkezlerinin kapatılması kadınların başvuracağı mekanizmaların da bertaraf edilmesini sağladı. Öte yandan kadın şiddetine yönelik cezasızlık politikası da devrede. Mücadelemizde bu durumu da ön planda tutacağız. Biz kadınlar haklarımız için sokaklardayız, polis dahi buna engel olamaz. Her şeye rağmen önlemlerimizi alarak yine sokaklarda olacağız” diye konuştu.

Feminist Gece yürüyüşü

Ankara Kadın Platformu olarak bu yıl 8 Mart’ta yine Sakarya Caddesi’nde bir araya geleceklerini aktaran Demirci, programlarına dair şu bilgileri paylaştı: “Ankara Kadın Platformu saat 14.30’da toplanacak, basın metnimiz okunacak, ses sanatçılarımız olacak ve farklı kesimlerden kadınların kendilerini ifade etmeleri sağlanacak. Akşam saat 18.00’de ise Feminist Gece yürüyüşüne katılacağız.” Saldırıya karşı örgütlenme Geçen yıl 8 Mart’ı kutladıktan sonra salgın nedeniyle bir dizi yasak getirildiğini ve son bir yıldır çeşitli kısıtlamalara rağmen kadın mücadelesini sürdürdüklerini belirten Fatma Kılıçarslan ise, “Bu sene de her zamanki gibi daha kalabalık bir şekilde sokaklarda, meydanlarda olmaya devam edeceğiz. Çünkü erkek katili koruyan bir devlet var. Buna karşı en güçlü şekilde hayata kalmak için mücadele ediyoruz. Bu bizim en meşru hakkımız. Ancak meşru hakkımıza yönelik hem erkek hem de devlet tarafından bir saldırı var. Bu saldırıya karşı birleşik kadın mücadelesini örmeye çalışıyoruz” şekline konuştu.

‘Coşkuyla alanlarda olacağız’

Son zamanlarda ülkenin her yerinde ses çıkaran tüm kesimlere yönelik baskıların artığını vurgulayan Kılıçarslan, “Ankara’ da sokağa çıktığınız anda devletin ve polisin o baskısını, şiddetini zaten görüyorsunuz. Biz Ankara Kadın Platformu olarak sürekli polis takibi altındayız. Ankara’da ne zaman iki kadın bir araya geldiği zaman polisin engelliyle karşı karşıya kalıyor. Tabi ki bunlara karşı bizimde önlemlerimiz olacak. Ne zaman baskı edeceklerse etsinler 8 Mart’ta en büyük kalabalıkla ve en büyük coşkuyla sokaklarda olacağız” dedi.

ANKARA

EN SON EKLENENLER