Savcı, kitap ve 8 Mart pankartını suç saydı

Bipolar kişilik tanısı olan Z.Ç.’nin beyanları üzerine tutuklanan HDP Osmaniye İl Eşbaşkanları Tören ve Coşkun hakkında ‘örgüt üyesi olmak’la iddianame hazırlayan savcı, suç delili olarak kitaplar ve 8 Mart pankartını gösterdi    

Bipolar tanılı bir kişinin beyanları üzerine geçen yıl 9 Kasım’da tutuklanan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Osmaniye İl Eşbaşkanları Kadriye Tören ve Ali Coşkun hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı. Osmaniye Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame Osmaniye 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İçerik Yok

UYAP’tan önce AA servis etti

Gizlilik kararı bulunan ve henüz UYAP’a düşmeyen iddianamenin detayları Anadolu Ajansı (AA) tarafından servis edilmesi dikkati çekti. Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Hamdullah Kesen’in haberine göre savcılık, iddianamede bipolar kişilik tanısı olan Z.Ç. adlı bir tanığın beyanına yer verdi. Z.Ç., beyanında Osmaniye’de HDP binasına giderek, Tören ve Coşkun ile görüştüğünü ve kendisini dağa götürmeye çalıştıklarını ileri sürdü.

Söz konusu bipolar tanılı olan Z.Ç.’nin, “Bu görüşme yaklaşık yarım saat sürdü, görüşme yaptığımız HDP İl Başkanı olduğunu söyleyen bayan şahıs bana Osmaniye küçük bir şehir, buranın imkânları kısıtlı, biz sana burada yardımcı olamayız ama Diyarbakır, Adana ve Mersin illerinde bulunan HDP İl Başkanlığına gidersen oradan beni arattırırsın ve bende orada bulunan kişilere senin durumunu detaylı olarak anlatırım ve dağa çıkmanı sağlarım. Ama bu illerden en iyisi Diyarbakır, buradan dağa gitmen çok daha kolay olur, dedi. Ben de kendisine Mersin iline giderek HDP İl Binasına gideceğimi söyledim, Kendisi de ‘sen Mersin HDP İl Binasına git, oradan beni arattır, ben sana yardımcı olacağım’ dedi, param olup olmadığım sordu, ben de kendisine param olduğunu söyledim ve ben parti den çıkış yapmak için kalktım. Eş başkan olan bayan şahis da o esnada diğer erkek şahıslara kendisinin de çıktığım söyledi ancak önden ben çıktım, bayan şahıs da partinin merdivenlerinde bekleyerek arkadan beni gözledi, ben parti den ayrılarak Cumhuriyet Meydanına gittim, oturdum, ne yapacağımı düşündüm” sözlerini delil niteliğinde sayan savcı, il eşbaşkanları hakkında, “örgütünün dağ kadrosuna eleman kazandırmaya çalıştığı bu şekilde üzerlerine atılı silahlı terör örgütüne üye olma suçunu işledikleri”ni savundu.

Kitap ve 8 Mart pankartı ‘suç’

Parti faaliyetlerini illegal “örgütsel faaliyet” olarak gören savcı, parti binasında polislerce el konulan “Tükenmez” ve “Heviye Jine” adlı dergiler ve PKK Lideri Abdullah Öcalan’a ait  “Sümer Rahip Devletinden Halk Cumhuriyetine Doğru Özgür İnsan Savunması” kitabı, Mehmet Yardımcı’nın “6000 yıllık Kürt Direniş Tarihi” kitabı, Nazım Kök’ün “Kültlerin Kökeni Proto Kürtler ve Mitanniler” kitabı, Ahmet Kahraman’ın “Kürt tarihi ve Kültürü Dizisi 4 Kürt İsyanları Tedip ve Tenkil” kitabı, “Serpehattijen Dayika Sakine EMRE Direj Bexteres Rojin Lorg” kitabı ile Kürtçe ibareli ve içeriği Kürtçe olan kitap, “Mecliste Darbe Var! Osmaniye HDP TJA Kadın Meclisi” ibareli afiş, “Em Berxwedone Birexistin Dikin Ber Bi Azadeye ve Dimein”, “Kadınlar Direnişi Örgütlüyor”,  “Özgürlüğe doğru yürüyor”, “Jin Jiyan Azadî Osmaniye TJA Kadın Meclisi” ve “BIJÎ 8’tê ADAR’Ê” yazılı pankart ve “Direnişi Örgütlüyor, Özgürlüğe Yürüyoruz” yazılı afişi suç delili olarak sıraladı.

‘Kurgulanmış’ ilişkiler

Hastalıkları bulunan Z.Ç.’nin 2 kez partiye geldiğini kaydeden il eşbaşkanları, önceden kurgulanmış bir ilişki ağına dikkati çekti. Dosyanın hazırlık aşamasında ifade veren Eşbaşkan Coşkun, söz konusu kişinin dağa gitme isteğinde bulunduğunu ve bunu reddederek görüşmeyi sonlandırdıklarını kaydetti. Eşbaşkanı Tören ise, söz konusu kişi ve daha birkaç gün öncesinde de bir erkeğin benzer şekilde parti binalarına gelerek, dağa gitmek istediğini, reddedilince de iş istediğini, buna da karşılık bulmayınca başka bir ilde yardımcı olup olmayacağını sorduğunu ve kişinin konuşmasında kuşkulandığını belirterek, önceden hazırlanmış bir kurguya vurgu yaptı.

Tören ve Coşkun hakkında “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması 18 Mayıs’ta görülecek.

OSMANİYE 

EN SON EKLENENLER