TTB: Aşılanma Güneydoğu ile Doğu Anadolu’da düşük

‘Aile Hekimliği Pandemi Anketi Şubat 2021’ sonuçlarının açıklandığı çevrimiçi toplantıda konuşan TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Kırımlı, ‘Aşılanma Güneydoğu ile Doğu Anadolu’da düşük. Bu düşüklüğün sebebini bakanlık araştıracak mı?’ dedi

Türk Tabipler Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu, “Aile Hekimliği Pandemi Anketi Şubat 2021” sonuçlarını, çevrimiçi düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, TTB Aile Hekimliği Kolunun yaptığı çalışmaların bakanlığın şeffaf davranmaya zorladığını söyledi. Test yapılma sayısının yüzde 28 düştüğü bilgisini paylaşan Fincancı, “Buna rağmen test pozitifliği iki katına çıkarak, yüzde 7’ye yükseldi. Vaka sayıları 5 binlerde seyrederken, 9 binlere çıktığı bir ortamda, 1 Mart’ta yerelden açılma söz konusu. Açılmanın bilimsel olmayacağını biz yapılan kongrelerden, gidilen cenaze törenlerden biliyoruz. Yaşam hakkının ihlalini bir özür karşılayamaz. Onların yası yas da bizim yasımız yas değil mi?  Eğer yas tutma özgürlüğümüz olacaksa da sağlıklı koşullarda olmalı. Sağlığın yaşamın göz ardı edildiği koşullardayız” diye konuştu

‘Virüs siyasi görüşe göre mi bulaşıyor?’

Hekimlerin pandemiyle canla başla mücadele ettiğini belirten TTB Merkez Konseyi üyesi Kazım Doğan Eroğulları, iktidarda aynı ciddiyeti göremediklerini ifade etti. “Virüs siyasi görüşe göre mi bulaşıyor?” diye soran Eroğulları, “Vatandaşın cenazesinde bulaşan virüs sizlerin cenazelerinde bulaşmıyor mu? Böyle görüntüler salgınla mücadelemizin ciddiyetini de düşürüyor. Tahmin edemedim, özür diliyorum kolaycılığına kaçmadan sorumluluk almalarını, kendi koydukları kurallara uymalarını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Şubat’ta vaka sayısı artıyor

Şubat ayına günde 7 bin 56 hastayla girildiği bilgisini veren TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Emrah Kırımlı, salgın riskinin devam ettiğini, Ocak ayında vaka sayılarındaki düşüşün Şubat ayında da arttığını söyledi. Aşı tedarikinin çok kötü ve aşının plansız yapıldığını dile getiren Kırımlı, “Hastalarımız randevu alamıyor, nasıl randevu alacaklarını bilmiyor” dedi.

Koruyucu ekipman sıkıntısı

Yaptıkları anket sonucu bakanlığın Aile Sağlık Merkezleri’ne yeterince koruyucu ekipman sağlamadığını aktaran Kırımlı, anket verilerini paylaştı: Maskelerin ancak yüzde 50’si, hijyen malzemesi ve eldiven ise yüzde 10’u bakanlık tarafından temin ediliyor. Geriye kalanları kendi imkanları ile temin ediyorlar. Bu ay ASM’lerinde Kovid geçiren var mı sorusuna ise ASM’lerin yüzde 75 var diye cevapladı.

Düşüklüğün sebebi?

Aşının etkinliği ile ilgili bakanlığın bilgi paylaşmadığını belirten Kırımlı, halkın yüzde 60-79’unun aşılanmak istediğini söyledi. Her üç aile hekiminden birinin bölgesinde vaka sayılarının arttığını aktaran Kırımlı, “Aşılanma ve vaka sayıları Güneydoğu ile Doğu Anadolu’da düşük, çok az. Bu düşüklüğün sebebini bakanlık araştıracak mı ve bunu bize ne zaman açıklayacak?” diye sordu.

Aşı iki yıl sürer

Bakanlığın açıklamasına göre 40 günde 7,5 milyon doz aşı yapıldığını bilgisini paylaşan TTB Aile Hekimliği İzmir Kolu Sekreteri Sibel Uyan, “Yaklaşık 126 milyon doz aşı yapmamız gerektiği düşünüldüğünde, bunun neredeyse bir buçuk yıl ile iki yıl arasında süreceğini biliyoruz. Bu da gerçekten bir toplumsal bağışıklama anlamına gelmeyecek. Bakanlığın elinde gerçekten bir aşı programı var mı? Gerçekten toplumsal bağışıklık kazandırmak istiyor mu? Biz bu konuda endişeliyiz” diye belirtti.

Uyan, ASM’lerin hala eksik emek gücüyle çalıştığını, ebe ve hemşire eksikliklerinin olduğunu sözlerine ekledi.

‘Açılma cinayettir’

Test sayılarında yaşanan düşüşe dikkat çeken TTB 2’nci Başkanı Ali İhsan Ökten ise test sayısının artırılması gerektiğini söyledi. Ötken, “Hafta sonları 200 binlerdeyken, 100 binlere, 120 binlere düştü. Test sayısı artınca, vaka sayısının da artacağını göreceğiz. Bu nedenle normalleşme için çok erken, vakalar yüzde 50 artmışken, açılma cinayet demektir” dedi.

ANKARA 

 

 

EN SON EKLENENLER