AİHM 33 ülkeden savunma istedi

Aralarında Türkiye’nin de olduğu 33 Avrupa ülkesinin 2015 Paris İklim Anlaşması’nın gereksinimlerini yerine getirmeleri için 6 Portekizli aktivistin AİHM’de açtıkları dava görüldü

Aralarında Türkiye’nin de olduğu 33 Avrupa ülkesinin 2015 Paris İklim Anlaşması’nın gereksinimlerini yerine getirmeleri için 6 Portekizli aktivistin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) açtıkları dava görüldü. AİHM, Paris İklim Anlaşması gereksinimleri doğrultusunda sera gazı emisyonlarını azalttıklarını kanıtlamaları gerektiğini bildirdi. Aktivistler, ülkelerin sera gazı emisyonlarını azaltma çabalarının yetersiz olduğunu iddia ediyor.

Euronews’in haberine göre AİHM, dava kapsamında 27’si AB üyesi ülke olmak üzere Türkiye, Norveç, Rusya, Ukrayna, İsviçre ve Birleşik Krallık’ın olduğu 33 ülkenin kararı etkileme girişimlerini de reddetti. İklim eylemcileri adına konuşan bir avukat, “Hükümetler, mahkemeden davanın ‘öncelikli’ statüsünü kaldırmasını ve davanın kendileri açısından kabul edilemez olduğuna dair argümanlarını dinlemesini istemişlerdi.” dedi. Ancak mahkeme, davalı ülkelerin argümanlarının dinlenmesi için ara oturum yapılması ya da geciktirilmesi yönündeki girişimlere kapıları kapattı. Dava kapsamında 33 ülke hükümetine yasal savunmalarını sunmak için 27 Mayıs’a kadar süre tanındı.

İklim eylemcisi gençleri finansal olarak destekleyen Global Legal Action Network (GLAN) isimli sivil toplum kuruluşunun yetkililerinden Gerry Liston, mahkemenin kararını değerlendirdiği açıklamasında, “Bu, genç başvuru sahiplerinin ve onların nesillerinin geleceklerini korumak için önemli. Hükümetleri acil önlem almaya zorlayan mahkemeden, karar almaya yönelik bir başka önemli adım.” diye konuştu.

6 genç başvuru yapmıştı

İkisi genç, dördü çocuk olmak üzere Portekizli altı iklim aktivisti, geçen yıl eylül ayında 33 ülke aleyhine Fransa’nın Strazburg kentindeki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi nezdinde dava açmışlardı. Aktivistler davayı kazanırsa, ülkeler yasal olarak Paris İklim Anlaşması’nın gereksinimleri doğrultusunda sera gazı emisyonlarını azaltmak zorunda kalacak ve bunu mahkemeye sunmaları gerekecek.

Türkiye Paris Anlaşması’nı imzalamıyor

Türkiye’nin iklim krizini durdurmak ve küresel sıcaklık artışını 1.5 derecede sınırlamaya yönelik hedefler içeren Paris Anlaşması’nı onaylaması için 37 sivil toplum kuruluşu tarafından bir süre önce imza kampanyası başlatılmıştı. Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFİA), Ekoloji Birliği, Ekosfer Derneği, TEMA Vakfı ve WWF-Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 37 sivil toplum örgütü (STÖ) adına yapılan ortak açıklamada, Paris Anlaşması’na bugüne kadar 197 ülkenin imza attığı belirtildi. Bunların 191’inin anlaşmaya taraf olarak süreci tamamladıkları, Eritre, İran, Irak, Libya, Yemen ve Türkiye’nin ise anlaşmaya taraf olmadıkları bildirildi.

Sera gazı eksikliği ya da fazlalığı ne yapar?

Karbondioksitle birlikte su buharı, metan, azot oksit (nitrojen oksit) ve ozon gazı da birer sera gazıdır. Eğer sera gazları olmasaydı dünya buzlarla kaplı bir çöl olurdu. Sera gazları dünyadaki ısının uzaya kaçmasını engelleyerek dünyayı yaşanabilir hale getirmektedir. Bu ısı tutma olayına sera etkisi denir. Nasıl sera gazı eksikliği dünyayı çok soğuk bir hale getiriyorsa, aynı şekilde sera gazlarının fazla olması da dünyayı çok sıcak hale getirir. Geçtiğimiz yüzyıllarda insanlar fabrikalarda, arabalarda, uçak ve trenlerde çokça kömür, petrol ve benzin kullandılar. Bu fosil yakıtlarının tüketimi karbondioksit salınımına neden olmaktadır. Bu kadar fazla karbondioksitin dünyanın atmosferine karışması da dünyanın sıcaklığını arttırmaktadır. Aynı şekilde karbondioksit üretmeye devam edersek dünyamız gün geçtikçe daha da ısınacak.

EKOLOJİ SERVİSİ

EN SON EKLENENLER