İdil ve Siirt’te coşkulu 8 Mart startı

TJA, kadınların yoğun katılımıyla İdil ve Siirt’te 8 Mart’ın startını verdi. Polisin engelleme çabalarını boşa  çıkaran, cinsiyetçi politikalara karşı özgürlük vurgusu yapan kadınlar, Türkiye’nin dört bir yanında alanlara çıkma çağrısında bulundu

Tevgera Jinên Azad (TJA), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne yönelik eylem ve etkinliklerinin startını Şırnak’ın İdil ilçesi ile Siirt’te basın açıklamalarıyla verdi. İdil’deki açıklama öncesi HDP İdil ilçe binası polisler tarafından ablukaya alınırken, açıklamaya Mardin, Şırnak ve ilçelerinden gelen çok sayıda kadın ilçe girişinde durduruldu. GBT kontrolünden geçirilen kadınlar ilçe binasında bir araya geldi. HDP ilçe binası önünde yapılan açıklamaya HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, HDP Mardin, Şırnak ve ilçe yöneticileri, Barış Anneleri Meclisi’nin yanı sıra çok sayıda kadın katıldı. Kadınlar adına açıklamayı Beytüşşebap HDP ilçe Eşbaşkanı Beybun Aslan okudu.

‘Kendimizi örgütleyelim’

21. yüzyılı kadınların yılı yapacaklarını söyleyen Aslan, tüm kadınların bulundukları yeri mücadele alanına çevirmesi gerektiğine işaret etti. “Bizler her alanda mücadelemizle sesimizi yükselteceğiz diyen Aslan, Tüm kadınlara çağrımız saldırı ve baskılar karşısında kendimizi örgütleyelim. Mücadelemiz, Sara ve yoldaşlarımızın mücadelesi ile sürüyor. Gelin hep beraber saldırı, katliam ve baskılar karşısında mücadele edelim. Bizler her gün ve her zaman kazanımlarımıza sahip çıkacağız. Biz kadınlar her yerde mücadele ve direnişimizi büyüteceğiz” dedi.

‘Biz değil onlar korksun’

HDP’li Gülistan Kılıç Koçyiğit’de tüm kadınların 8 Mart’ını kutlayarak bir konuşma yaptı. Koçyiğit, zor zamanlardan geçtiklerini dile getirerek, şu ifadelerde bulundu: “Biz bu toplumun, bu ülkenin, bu dünyanın yarısı olarak haklarımızı, özgürlüğümüzü istiyoruz. Kadın düşmanı ve kadın özgürlüğünden korkan bir iktidar var. Şimdi biz bu iktidarın hukuksuz ve haksız uygulamalarına karşı baş eğecek miyiz? Tabi ki eğmeyeceğiz ve mücadele edeceğiz. Bu ülkeyi kadınların özgür olduğu ve eşit yaşadığı bir ülke haline getireceğiz. Biz bedel vermekten korkmuyoruz ama onlar korksunlar. Bizim sözümüz bir ve o da kadın özgürlük mücadelesi. Ne olursa olsun bu mücadeleyi büyüteceğiz.” Açıklama, halaylar ve “Jin Jiyan Azadî”, “Bijî Berxwedana zindana” sloganları ile son buldu.

‘Kadın kırımına son’

Siirt’te ise 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla, “Kadın Kırımına Karşı Yaşamı, Tecride Karşı Özgürlüğü Savunuyoruz” şiarıyla açıklama gerçekleştirildi. Açıklamada, “Kadın kırımına hayır” pankartı ile “Yaşasın 8 Mart” ve “Jiyan jiyan azadi” dövizleri taşınırken kadınlar yöresel elbiseler giyerek açıklamada yer aldı. Polis Siirt’te de kadınları ablukaya almaya çalışırken, zılgıt ve sloganlarla karşılık veren kadınlar, engellere rağmen açıklama yaptı.

‘Bu tablo utanç verici’

Açıklamada ilk olarak konuşan Meral Danış Beştaş, polis ablukasının bir utanç tablosu olduğunu söyledi. Beştaş’ın konuşması devam ederken, polisin engellenme girişimine karşı kadınlar sloganlarla yürüyüş gerçekleştirerek abluka altında olan kadınların yanına geldi. Ardından konuşmasına kaldığı yerden devam eden Beştaş, “Biz kadınlar bütün işkence yöntemlerine karşılık savunma yaptığımız gibi tecride karşı da özgürlüğü savunuyoruz. Siz bizi değil kadın katillerini, tecavüz edenleri, şiddet uygulayanları durdurun. Biz bu mücadelede her zaman sizden daha güçlüyüz. İçişleri Bakanlığı’na buradan bir çağrım var. Yasaklarla bu tepkileri sadece kısa bir süre görünmez kılabilirsiniz ama bitiremezsiniz” dedi.

‘Mücadele devam edecek’

Ardından kadınlar adına açıklamayı okuyan TJA aktivisti Şilan Kan, Clara Zetkin ve Rosa Luxemburgların dünya kadınlarına 8 Mart Dünya Günü’nü miras bıraktığını söyledi. Kan, “Kadını özsavunmasız bırakmak isteyenler bunu katliamlarla gerçekleştirmek istedi. Fikri ve iradesi olmayan bir kadın yaratmak istiyorlar bunu da tecrit politikalarıyla yapmaya çalışıyorlar. Kadın kırımına karşı yaşamı savunma ve bu karanlık günlerden çıkabilmek için ve tecridi kırmak için açlık grevleriyle direnen kadınlardan aldığımız ilhamla 8 Mart’ı karşılıyoruz. Leyla ve Ayşe’nin dediği gibi, ‘içerde ya da dışarıda olmak fark etmez, bizler direnişle mücadelemizi devam ettireceğiz’ ve ‘biz Kürdüz, kadınız, buradayız’ diyoruz” ifadelerini sarf etti. Yapılan konuşmaların ardından açıklama “Jin jiyan azadî”, “Bijî berxwedana jina”, “Korkmuyoruz, susmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganları ve çekilen halaylarla sona erdi.

Batman’da kadınlara çağrı

8 Mart Dünya Kadınlar Günü yaklaşırken dünyanın her yerinde olduğu gibi bölgede ve Türkiye’de de hazırlıklar devam ediyor. Batman’da da kadınlar, 8 Mart’ı coşkuyla karşılamayı hedefliyor. Batman Belediye Meclis üyesi Semra Güneş ve HDP Batman Merkez İlçe Eşbaşkanı Gurbet Doğan Dünya Kadınlar Günü’ne ilişkin konuştu.8 Mart etkinlikleri kapsamında bütün kadınlara ulaşmayı hedeflediklerini belirten Semra Güneş, “Kadınların ortak bir şekilde seslerini yükseltmelerini istiyoruz. Pandemi döneminde kadınlar daha çok eve kapatıldılar. Kadına yönelik şiddetin daha da arttığı bir dönem oldu. Bizim bu süreçten daha fazla sonuç çıkarmamız lazım. Kadınlara ‘8 Mart’ta gelin birlikte olalım’ diyoruz. Birlikte erkek iktidarına karşı ‘hayır’ diyelim. Gelin hep beraber tecridi kıralım” çağrısında bulundu.

‘Birlikte güçlüyüz’

Gurbet Doğan ise yaptıkları her çalışmada kadınlara toplumsal cinsiyeti anlattıklarını ve tecride dikkat çektiklerini söyledi. Özellikle kırsal alanlarda bulunan köy ve mahallelere ulaşmayı, kadınlara mücadeleyi ve 8 Mart’ı anlatmayı amaçladıklarını dile getiren Doğan, şöyle konuştu: “8 Mart’ın anlam ve önemi bizim için çok büyük, kadınları alanlara toplamak için ev ev, sokak sokak dolaşacağız. Kadınlarla toplantılar yaparak, 8 Mart’ta alanlara çağırıyoruz. Çünkü kadınlar beraber güçlüdür.”

Sendikalı kadınlardan 8 Mart şarkısı

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Ankara Şubeleri Kadın Platformu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında, Eğitim Sen 1 Nolu Şube’de şarkı seslendirdi. “Söyleyecek sözümüz değiştirecek gücümüz var” şiarıyla 8 Mart’a hazırlanan kadınlar, enstrümanlar eşliğinde Kardeş Türküler’in “Uyu Deme Uyuyamam” şarkısı ile “Leyla Leyla Bihar e” şarkısını seslendirdi.

HABER MERKEZİ

EN SON EKLENENLER