İHD: Can ve Kaya’nın anıları mücadelemizde yaşayacak

28 yıl önce kaçırılarak katledilen İHD üyeleri Metin Can ve Hasan Kaya İHD tarafından anıldı. Yapılan anmada katledilen arkadaşların anılarının mücadelelerinde yaşatacağını ifade etti

İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi, İHD Elazığ Şube Başkanı Metin Can ve üyeleri Hasan Kaya’nın katledilişinin 28’inci yıldönümü nedeniyle yazılı açıklama yayımladı.

Gözaltında zorla kaybetme yönetimiyle İnsanların susturulmaya çalışıldığı bir dönemde; 21 Şubat 1993 günü her iki insan hakları savunucusunun kaçırıldığına değinilen açıklamada, “İşkenceye maruz kalmış cansız bedenleri 27 Şubat 1993 günü Elazığ-Dersim yolunda Dinar Köprüsü altında bulundu. Devletin güvenlik, İstihbarat ve polis teşkilatıyla irtibatlı olduğu resmi belgelerle ortaya konulan ve kamuoyunda ‘Yeşil’ kod adıyla bilinen ve çok sayıda zorla kaybetme, yargısız infaz gibi eylemlerde adı geçen Mahmut Yıldırım’ın bu eylemi gerçekleştirdiği anlaşıldı” denildi.

Karanlık güçler

Can ve Kaya’nın her koşulda insan hakları değerlerini savundukları için devletle irtibatlı karanlık güçlerin hedefi olduğu belirtilen açıklamada, Can ve Kaya’nın İHD’nin kurumsal değeri olduğu vurgulandı. Can ve Kaya’nın kaybedilmesinin tüm İnsanlık için büyük kayıp olduğunun ifade edildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi: “İnsan haklarının her biri tüm dünyada evrenselliği ve bütünselliği ifade ederler. Hak savunucuları aralarında kendi hakları da bulunan insan haklarını- ifade özgürlüğü, inanç özgürlüğü, yaşam hakkı ve işkence yasağı gibi hakları- herkes için, korumak ve geliştirmek için çalışırlar. Devletlerin de yükümlülüğü bu hakların kullanılmasını teminat altına almaktır.”

Cezasızlık politikası

Can ve Kaya’nın evrensel ölçekte insan haklarını İHD Elazığ Şubesi çatısında yerine getirdiği kaydedilen açıklamada, Can ve Kaya’nın faillerinin cezasız kaldığının altı çizildi. Açıklamanın devamında şunlar belirtildi: “Onların kaybedilmeleri ve öldürülmelerinden sonra da gözaltında kayıplar devam etti. Öte yandan kayıplara, faili meçhul siyasi cinayetlere, işkencelere ve genel olarak insan hakları ihlallerine karşı, insan hakları savunucularının mücadelesi de devam etti ve ediyor.

Mücadele vurgusu

Can’ımız ve Kaya’mızın katlinden sorumluların bulunması için 28 yıldır mücadele ediyoruz ve etmeye devam edeceğiz. Bu mücadele aynı zamanda cezasızlık politikası ve uygulamasına karşı bir mücadeledir. Bu mücadele, insan haklarının korunması ve geliştirilmesi mücadelesidir. Arkadaşlarımızın anılarını insan haklarını koruma, gerçekleştirme ve geliştirme mücadelemizde yaşatacağız. Anıları önünde saygıyla eğiliyoruz. Onları unutmadık, unutmayacağız.”

HABER MERKEZİ

EN SON EKLENENLER